Kategorier
Blog Matematik

De underlige talmennesker

Med meget ujævne mellemrum dukker der fiktion op, der handler om de matematiske fag. De eneste film, jeg kan komme i tanke om, er faktisk begge fra nyere tid, nemlig

  • Et smukt sind om John Nash, der fik Nobelprisen i økonomi for sit arbejde om spilteori og Nash-ligevægte, men også var paranoid-skizofren (hans psykiske sygdom er filmens fokus) og
  • Good Will Hunting om den fiktive Will Hunting fra M.I.T. Han er vist grafteoretiker, men er også (undskyld ordspillet) en irrationel rod, der græder ud ved Robin Williams’ skulder.

I begge disse dramaer er matematikeren et martret geni, der slås mod misforståelser og for at holde kærligheden til en kvinde i live. Heldigvis for det kvindelige publikum er hovedrolleindehaveren en mand, der ser godt ud (henholdsvis Russell Crowe og Matt Damon). Så er der også It’s My Turn helt tilbage fra 1980. Den har jeg så desværre ikke set, thi den er ikke nem at opdrive, men i den film er matematikeren en kvinde, Jill Clayburgh (der ser godt ud), og filmen er vist i den mere muntre ende. Det mest matematiske øjeblik i filmen – ja, måske i hele Hollywoods historie – optræder så vidt jeg ved i filmens start og kan ses herover.

Det drejer sig om slangelemmaet fra homologisk algebra (som mindst én af denne blogs læsere vil kunne forklare bedre, end jeg tør prøve), komplet med et bevis ved diagram chasing. Det er altid hyggeligt at starte en romantisk komedie med kommutative diagrammer og en lille snak om entydighed af morfier.

Jeg tror ikke, der har været nogen film om forskere fra datalogi – et om muligt endnu mere misforstået fag end matematik. Der er også kommutative diagrammer i teoretisk datalogi, men de vil næppe blive filmatiseret foreløbig. Til gengæld har der været masser af computere.

Faktisk er jeg ret overbevist om at man kunne lave en god film om Alan Turing. Der er i hvert fald tale om en historie med kostskoleliv, krig, matematik, maskiner og en martret mand, der slås med og for sin seksualitet og ender med at begå selvmord. Men måske har Hollywood lige så svært ved denne kombination af en decideret unhappy ending og en helt, der er bøsse, som briterne havde ved at anerkende Turings store indsats?

(Visited 74 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

3 kommentarer til “De underlige talmennesker”

Inkluderede Facebook-filmen ikke nogle dataloger? Men ok, deres fag var jo vist ikke centralt for handlingen.

Og så er jeg bange for, at der er folk, der synes, at Alan Turings liv fik lige netop den afslutning, det fortjente :-/

Facebook-filmen rummede vel personer, der havde en uddannelse i datalogi (jeg har ikke set den pågældende film), men de var næppe datalogiske forskere på samme måde som John Nash, Will Hunting m.fl. var forskere inden for matematik. Programmører, ingeniører fra industrien m.fl. ser man noget mere til i fiktionens verden end matematikere og dataloger.

Jeg vil ikke forklare slangelemmaet, men bare tilføje filmen “Proof” med Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal og Anthony Hopkins.
Igen er matematikere plagede mennesker. Dog ikke Gyllenhaal, som har et band af matematikere, holder fester med fysikerne og ser ud til at leve livet.
http://www.imdb.com/title/tt0377107/

Jeg ville gerne se en film om Turing. Men der er nok en betydelig risiko for, at den kommer til at give et billede af dataloger, som er i stil med filmbilledet af matematikere: Plagede mennesker.

Skriv et svar