Kategorier
Blog Den akademiske biks

Hvorfor jeg ikke er en nørd

Af og til har nogen brugt ordet nørd om aktiviteter, jeg er involveret i. Jeg kan huske, at det er blevet brugt om så forskellige gerninger som at forbinde en computer til en projektor og om at vejlede et studenterprojekt om logik. Jeg kan faktisk ikke fordrage det ord.

Jamen, det er da rigtigt at jeg har en naturvidenskabelig uddannelse, at jeg er på Institut for datalogi, og at jeg skriver en masse formler i mine artikler. Jeg bruger Emacs og ofte logger jeg ind som root på (en af) min(e) bærbare. Jeg er temmelig nærsynet (men har i de sidste knap 30 år skjult det med kontaktlinser), jeg er desværre ikke så god til sport og jeg har en samling af genudgivne tegneserier. Så på alle disse måder lever jeg vel op til nogle af andre menneskers stereotyper. Men så er der også alle mine andre sysler. Dem kan man også læse om her på bloggen af og til.

Især det sammensatte ord “computernørd” dukker op igen og igen med ca. 25.700 hits på Google og sammen med andre sammensætninger (“matematiknørd”, “fysiknørd” osv.) i dagspressens forunderlige blanding af nedladenhed og fascination i dækningen af informationsteknologi og naturvidenskab og af dem, der beskæftiger sig med den slags. Jeg kan ikke mindes at have læst/hørt om “teologinørd” for slet ikke at tale om en “journalistnørd” i medierne.

Måske kan ordet blive renset for stigmatisering ligesom ordet “bøsse”, som de homoseksuelle mænd med held tog til sig og brugte om sig selv. Jeg ved, at nogle forsøger det og omtaler sig selv som “nørder”. Men jeg vil helst af med ordet, for dets negative konnotationer af social inkompetence og ekstrem indadvendthed vil nok ikke dø foreløbig. Det er svært at få andre til at interessere sig for mit fag, når nørd-begrebet bliver slynget rundt konstant.

Jeg vil heller ikke kalde mig ekspert, for det ord blev negativt ladet efter valget i 2001. Og hvad kendetegner egentlig en ekspert? Det, jeg ville foretrække, var at være en fagperson eller måske en specialist. Jeg er en fagperson inden for mit fag på samme måde som mine kolleger på alle de andre universitetsfag er det.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

2 kommentarer til “Hvorfor jeg ikke er en nørd”

Hans, du lever jo også rigtig skidt op til betegnelsen nørd, eftersom ud har en bred vifte af interesser ud over dit fag: politik, musik, mad o.s.v. Dine 500+ FB-venner modbeviser vist også beskyldningen.

Forøvrigt er det oprindelige amerikanske ord ‘nerd’ vel endnu mere entydig negativt, da det, som jeg har forstået det, kun går på de manglende sociale egenskaber og mangel på appel til det modsatte køn – antitesen til ‘jock’. På dansk underforstås dog derudover høje kompetencer på et enkelt felt.

Jeg oplever også det at blive kaldt nørd, som oftest i forbindelse med mit arbejde og der opfatter jeg det selv som en anerkendelse af min viden. Ligge der en anden mening bag, er det vel mennesket der bruger udtrykket som har et problem!
Fandt denne positive beskrivelse på nettet: Nørder er nogle behagelige, intelligente mennesker med en stor social kontaktflade. De ved noget om næsten alt og meget om nogle få ting.

Skriv et svar