Kategorier
Blog

Vi er ikke alene

Den russiske astronom Andrei Finkelstein siger nu til The Guardian, at vi kan forvente at få kontakt med liv uden for Jorden inden for de næste 20 år. Jeg er også selv overbevist om at en sådan kontakt vil finde sted en dag, omend jeg vel er det på et mindre kvalificeret grundlag.

Speaking at an international forum dedicated to the search for extraterrestrial life, Finkelstein said 10% of the known planets circling suns in the galaxy resemble Earth.

If water can be found there, then so can life, he said, adding that aliens would most likely resemble humans with two arms, two legs and a head.

“They may have different colour skin, but even we have that,” he said.

Vi har inden for de seneste godt 500 år set, hvordan europæernes “opdagelse” af andre kontinenter har haft forfærdelige konsekvenser for de folkeslag, der boede der. De sydamerikanske civilisationer var lige så teknologisk avancerede som den spanske, men de blev ikke desto mindre ydmyget på tragisk vis. De oprindelige australiere blev opfattet som undermennesker og nægtet alle rettigheder. Atter andre folkeslag blev mere eller mere systematisk udryddet; der er således i dag intet tilbage fra de folkegrupper, der oprindelig beboede de caraibiske øer.

En civilisation, der får kontakt med os jordboere, vil formodentlig have nået i hvert fald samme teknologiske stade som os, så på denne måde ligner situationen den, vi oplevede på vores planet fra år 1500-1700. Den udenjordiske civilisations hensigter kan man lige nu kun gisne om – nysgerrighed, imperialisme, nødvendighed, noget helt fjerde. Hvorfor er det egentlig, vi selv sender signaler, små metalplaketter og lp-plader af sted?

Men selv om vi så skulle undgå at scenariet fra Klodernes kamp eller den europæiske kolonisation blev virkelighed, vil en kontakt med ekstraterrestriale civilisationer formodentlig ændre menneskehedens syn på sig selv til ukendelighed.

Mit håb er, at de allermest antropocentriske forestillinger vil lide skibbrud. Det bliver forhåbentlig sværere at være racist eller kreationist, hvis/når der viser sig at være intelligent liv derude et sted, og vi kan forhåbentlig omsider bringes til at indse, at denne planet faktisk har begrænsede resurser og er et sårbart sted. Religionerne skal nok også have sig en tænkepause.

(Visited 42 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar