Som man vil kunne se, anbefaler jeg Patti Smiths biografi, Just Kids, der i høj grad handler om den ungdom, hun delte med fotografen Robert Mapplethorpe. Jeg vil skrive meget mere om Just Kids en anden gang, men bogen har givet mig lyst til at opsøge Mapplethorpes billeder, som jeg ikke har set længe. Mapplethorpe dyrkede langt overvejende det sort-hvide, opstillede foto, og hans motiver falder i i hvert fald tre grupper: Mest kontroversielt er hans til tider meget eksplicitte skildringer af det homoseksuelle S/M-miljø i New York, som han efterhånden blev del af. Men derudover er der hans portrætter af skikkelser fra New Yorks kunstner- og musikermiljø, herunder selvfølgelig en hel del billeder af Patti Smith (Mapplethorpe stod bag forsidebillederne på mange af hendes albums), men også selvportrætter. Og endelig er der billeder af blomster (også i sort-hvid), der på mig virker lige så skulpturelle som billederne af menneskekroppe. Her vælger jeg at fokusere på de to sidstnævnte motiv-valg. Man genkender Arnold Schwarzenegger, Grace Jones og Debbie Harry blandt portrætterne. Den lidt James Dean-agtige mand er Mapplethorpe selv, og det er manden med dødningestokken også. Et gribende billede, taget af den dødsmærkede fotograf, samme år som han døde af AIDS, kun 42 år gammel. Inden sin død stiftede Robert Mapplethorpe The Robert Mapplethorpe Foundation, der har doneret store beløb til forskning i netop denne frygtede sygdom.

(Visited 751 times, 1 visits today)