Kategorier
Blog

Koste, hvad det vil

Her på grænsen til ferien kan jeg ikke lade være med at stille spørgsmålet: Hvorfor er det et mål i sig selv, at man skal arbejde og helst også skal bringes hurtigt i arbejde, koste hvad det vil? Jeg forstår det ikke, men jeg er heller ikke beskæftigelsesminister. Jeg er som regel glad for at lave det, jeg gør, men sådan er det ikke alle, der har det. Nogle mennesker har svært ved at arbejde, kan måske endda slet ikke. Det kan ikke passe, at dette at have et arbejde skal ophøjes til at være et ideal for alle.

Ifølge Politiken vil Københavns kommune nu holde op med at indkalde omkring 1000 psykisk syge, misbrugere og handicappede til jobsamtaler i en erkendelse af, at der skal noget andet til. Lignende initiativer er i gang i Odense og Aalborg.

Men til TV2 News udtaler Inger Støjberg (her citeret fra Berlingske):

De vælger den nemme løsning og sender dem en check hver måned. Det er som at sige, »du kommer ikke tilbage på arbejdsmarked, vi forventer ikke noget af dig.« Jeg synes aldrig nogensinde, man skal opgive nogen…

Det er helt klart ikke Inger Støjberg, der vælger den nemme løsning. Udgifterne til aktivering af denne målgruppe er nemlig tydeligt voksende, og effekten ser samtidig ud til at være lille. Dette er dokumenteret i en rapport fra Rigsrevisionen sidste år, hvor de bl.a. skriver:

I 2006 var de samlede offentlige udgifter til aktivering af ikke- arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere ca. 1,6 mia. kr., beregnet som den forholdsmæssige andel af totaludgiften til aktivering af alle kontanthjælpsmodtagere. I 2009 var de samlede offentlige udgifter til aktivering af denne gruppe ca. 2,3 mia. kr. Statens udgifter har i perioden udgjort ca. 1⁄3 af det samlede beløb. I samme periode faldt antallet af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere fra godt 73.000 til godt 69.000 fuldtidspersoner.

Der er masser af holdninger til “de svage i samfundet” hos regeringen, men empatien er svær at få øje på blandt de abstrakte idealer om arbejde som et mål i sig selv. Klientgørelsen er heller ikke et godt valg, men det er så heller ikke det eneste alternativ til gentagne forsøg på aktivering. Det er på høje tid at finde en anden, empatisk holdning til de mennesker, der er psykisk syge, har misbrugsproblemer eller er handicappede. Livskvalitet er ikke lig med arbejde.

Inger Støjberg trænger kort og godt til et kærligt skub, som hun nok selv ville have formuleret det.

(Visited 34 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar