Kategorier
Blog

At forklare og forstå

Det brænder i Storbritannien – eller i al fald i England. Billederne er skræmmende. Jeg talte i telefon med min søster, der er englænder, men bor i New Zealand og derfor også følger det hele på afstand, men selvfølgelig med en anden indlevelse. Vi rystede begge på hovedet af volden, hærværket og brandstiftelsen. Billedet ovenfor, der viser en kvinde, der må hoppe ud fra førstesalen i sit brændende hjem, viser, hvor galt det har været. Det hele er helt meningsløst.

Eller rettere: hvorfor taler vi altid om meningsløs vold og meningsløse dødsfald? Modsætningen hertil, nemlig meningsfuld vold og meningsfulde dødsfald, har jeg nemlig endnu til gode at høre om. Det, vi leder efter, er en forklaring. Vi vil forstå, hvorfor de voldsomme hændelser finder sted, så de ikke er meningsløse.

Her kommer jeg til at tænke på selvransagelsen efter terrorangrebene i Norge. I den forbindelse har mange – i stort omfang, men ikke kun, nationalistisk orienterede partier og debattører – kaldt terroristen en psykopat. På tilsvarende vis kan vi nøjes med at se de englændere, der brænder, plyndrer og angriber som kriminelle. Selv tror jeg også, at den norske terrorist har en personlighedsforstyrrelse, og de engelske brandstiftere og hærværksmænd er pr. definition i fuld gang med at begå forbrydelser.

Problemet er, at nationalistiske opfattelser netop betoner “menneskets natur” som en forklaring på fænomener i samfundet. Vi må imidlertid søge bedre forklaringer end “menneskets natur”; ellers kan vi ikke forstå, hvad der sker i samfundet og ændre på forholdene.  Når vi således utallige gange i forrige århundrede har set optøjer i store bysamfund i Europa og USA, hvor beboerne kommer fra etniske mindretal, skyldes det ikke disse menneskers “natur” (eller “kultur”). Lighederne i baggrund mellem  afro-caribiske englændere, nordafrikansk-arabiske franskmænd og afrikansk-amerikanske amerikanere er ikke i en “kultur”, men først og fremmest, at her er tale om grupper, hvor der er mennesker, der oplever sig selv som marginaliserede mindretal, der ikke bliver lyttet til.

Og lad mig også pointere dette: “At forklare” er bestemt ikke synonymt med “at sympatisere med”. Selvfølgelig er det både etisk forkasteligt og strategisk set dybt tåbeligt at brænde huse og butikker af i det lokalområde, man selv bor i, udsætte beboerne der for livsfare og ødelægge hvad der må være af lokalt baseret økonomi. På mange måder er der tale om en selvdestruktion, der – præcis som i et selvmordsforsøg – også er en slags råb om hjælp.

(Visited 111 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar