Det var først i 1993, jeg blev opmærksom på kunstneren John Heartfield, der sammen med George Grosz var blandt fotomontagens fædre.

Helmut Herzfeld blev født i 1891 i Berlin. Han var socialist og pacifist, og som reaktion på militarismen og den anti-britiske nationalisme under 1. verdenskrig oversatte han i 1916 sit navn til engelsk og blev John Heartfield. Da han blev indkaldt til hæren, fingerede han sindssyge og undslap.

Arbejdet med fotomontage begyndte Heartfield, da han i 1915 mødte tegneren George Grosz (der oprindelig hed Georg Gross). Værkerne var på én gang dadaistiske og stærkt politiske. Heartfield og Grosz sendte også pakker med festtøj til frontsoldater. Målet var at provokere og at få soldater til at desertere.

Senere brugte Heartfield sin kunst først til propaganda for de tyske kommunister og siden til skarp satire mod den fremvoksende nazisme, og til sidst måtte han i 1938 gå i eksil – i Storbritannien. I 1940 internerede briterne ham tre gange – i lejre for “fjendtlige udlændinge”! Først i 1950 vendte Heartfield tilbage til Tyskland og bosatte sig i det daværende Østtyskland. Hans forhold til DDR-regimet var ikke helt ukompliceret; f.eks. blev hans bogomslag til en bog af Bertolt Brecht afvist af forlæggeren som “formalisme”.

John Heartfield døde i 1968. Men også nu, mange år senere, kan man stadig finde inspirationen fra hans fotomontager mange steder. Prøv at se f.eks. coveret til debutalbummet fra det armensk-amerikanske band System Of A Down, der genbruger en gammel valgplakat, eller mange steder hos det slovenske band Laibach. Den blodige svastika-økse dukker op på deres Opus Dei-album, og grotesk nok troede kritikere, der ikke kendte Heartfields værk, at dette var bevis på at Laibach var nazistisk indstillede.

Ovenfor har jeg lavet et galleri med nogle af John Heartfields værker. Klik på billederne for at se dem i større format.

(Visited 216 times, 1 visits today)