Kategorier
Levende billeder Matematik

Usandsynligt?

For rigtig mange år siden, da jeg studerede matematik, skulle jeg følge et kursus i videregående sandsynlighedsteori. Dengang var der to bøger, kursusholderen vaklede imellem at bruge. Den ene var A Course In Probability Theory af Kai Lai Chung, den anden var Probability and Measure af Patrick Billingsley. Chungs bog forudsatte kendskab til målteori, Billingsleys gjorde (som navnet antyder) ikke. Chungs bog var forholdsvis tynd, mens Billingsleys bog bestemt ikke var det. Vores kursusholder havde mødt begge forfattere – Billingsley var en rødhåret irsk-amerikaner, Chung var en stor, entusiastisk kineser.

Vi endte med at bruge Chungs bog. Dét år viste dansk tv (det var i monopolets dage) en film med Christopher Reeve og Jane Seymour, der hed Somewhere In Time. I filmen var der en rødhåret professor, som blev spillet af en, der hed Patrick Billingsley. Hvilket sammentræf, at en birolleskuespiller som hed det samme som en kendt sandsynlighedsteoretiker og at begge var rødhårede! tænkte jeg.

I dag fandt jeg ud af det ved et tilfælde: Det var faktisk den samme Patrick Billingsley. Denne amerikanske professor i matematik var nemlig også en dreven skuespiller, der var med i flere film – bl.a. også Brian de Palmas The Untouchables med Sean Connery, Robert de Niro og Kevin Costner. Den har jeg også set, men heller ikke her gik det op for mig, at manden, der havde skrevet Probability and Measure, var med.

Patrick Billingsley døde i år i april måned i år. Læs nekrologen her; han har været et interessant menneske, opdager man. Chung døde i 2009, og også han var et interessant menneske.

(Visited 49 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar