Kategorier
Det er samfundets skyld

Skal vi sige lidt håndfast…

3682118-asger-aamund

Der bliver fokuseret meget på marginale religiøse og politiske bevægelser med voldelig dagsorden som den alvorligste trussel mod demokratiet, men jeg er blevet mere og mere opmærksom på at der også er “pæne” mennesker med indflydelse, der truer det – og bruger den økonomiske krise som argument for at sætte demokratiet ud af kraft. Det er et ubehageligt ekko af Nordamerika og Europa i 1930’erne, hvor en økonomisk krise fremkaldte magtfulde udemokratiske strømninger.

I et indlæg for nogle få dage siden citerede jeg lektor Søren Hviid Pedersen fra SDU, der er af den holdning, at kun danskere i arbejde skal kunne stemme. En anden “pæn” mand med lignende holdninger er direktør mv. Asger Aamund, der skriver hyppigt i Berlingske og i øvrigt er Suzanne Bjerrehuus’ mand, Malou Aamunds far og Mikael Bertelsens svigerfar. Altså en “rigtig samfundsstøtte”. Jeg blev opmærksom på Aamunds elastiske holdninger til demokratiet takket være et citat i dagens udgave af Information. Jeg gravede lidt og fandt et interview med ham og Ove Kaj Pedersen i Berlingske fra 15. juli i år, og her udtaler han:

I dag har folkestyret taget en grotesk drejning, hvor et flertal, der ikke laver noget, kan stemme sig til de penge, der tilhører det mindretal, som arbejder.

Demokratiet er også underlagt en slags evolutionær proces, og hvis ikke demokratiet er den bedst egnede styreform, ja, så vil det dø.

Jeg er demokrat med liv og sjæl, men folkestyre betyder ikke, at døgnets uansvarlige politikere besidder en uangribelig ret til at køre deres betroede samfund i sænk i demokratiets hellige navn. Vi skal ikke én gang for alle kappe forbindelsen til demokratiet eller have en enevældig konge, men i en nødsituation, ligesom under krigen, kan man have en slags elite-­regering i en periode, som bistår de folkevalgte – skal vi sige lidt håndfast. Så vi kan få de nødvendige reformer.

Ordene “Jeg er demokrat med liv og sjæl”… minder mig om den standardbesværgelse “Jeg er ikke racist, men…”, der ofte indleder racistiske udtalelser. Formuleringen “Vi skal ikke én gang for alle kappe forbindelsen til demokratiet…, men…” minder mig om alle de mange forskellige udemokratiske regimer gennem tiderne, der har været “nødt til” at suspendere demokratiet og altid har lovet at genindføre det, når de har gennemført “de nødvendige reformer”.

Hvordan en Aamundsk undtagelsestilstand skal defineres, og hvem der må indføre den, har jeg ikke lyst til at tænke på. Må “man” f.eks. aflyse folketingsvalg på ubestemt tid på grund af høj arbejdsløshed? Hvem skal kontrollere elite-regeringens udøvelse af magt? Hvad skal der ske med modstandere af elite-regeringen? Hvad betyder “lidt håndfast” mere præcist?

Vi skal ikke vælge demokrati, fordi det er den “bedst egnede” styreform. Vi skal vælge demokrati, ud fra et princip om at mennesker altid har ret til at have indflydelse til at bestemme over deres eget liv, uanset hvem de er.  Lad mig gentage Verdenserklæringen om menneskerettigheder: Alle mennesker er født frie og lige i rettigheder og værdighed. Så forstå det dog!

(Visited 171 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

En kommentar til “Skal vi sige lidt håndfast…”

Skriv et svar