Riot grrrl og blues og afrobeat og…

I går aftes lavede min datter, der går i 4. klasse, lektier. Hun havde fået til opgave at lave, hvad jeg opdagede var et mindmap over musikgenrer. Jeg kunne se, at hun allerede havde fået nævnt rock og pop og techno, og så nævnte jeg ellers country og reggae og metal og punk. Men genrebetegnelserne er temmelig arbitrære, blev jeg mindet om, da jeg lod hende høre nogle korte eksempler. Hvorfor er Tool ikke rock, men metal? Hvorfor er Sex Pistols ikke metal, men punk? Osv.

Og så opdager jeg her til morgen, at The Guardian har i dag en interessant artikel om musikgenrerne, der forklarer hvor mange af de underlige navne kommer fra. Mange af genrebetegnelserne har underlige oprindelser.

Lige præcis genrebetegnelsen heavy metal blev oprindelig brugt på en helt anden facon:

Heavy metal was also first used to describe ugly guitars. The phrase, of course, originated with William S Burroughs in his 1962 novel The Soft Machine, featuring Uranian Willy, the Heavy Metal Kid. Then John Kay of Steppenwolf sang the phrase “heavy metal thunder” in 1968’s Born to Be Wild. But it first reached print as a synonym for hard rock via Mike Saunders (later Metal Mike Saunders, singer for early-80s punks the Angry Samoans), in a review of Humble Pie’s As Safe As Yesterday in Rolling Stone from 1970, describing the album as “more of the same 27th-rate heavy metal crap”.

Ligesom et ord som “bøsse” er heavy metal således en oprindeligt nedsættende betegnelse, som er blevet vendt til noget positivt eller i det mindste neutralt.

(Visited 38 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar