Hans Hüttels officielle weblog

Den gode stemnings beskyttere

20111030-133704.jpg

Min mor var altid et ordentligt menneske – og meget høflig. Alt for høflig nogle gange, syntes jeg. Jeg kan huske hvordan hun til sammenkomster kunne sidde og høre på ubehagelige og intolerante (ofte racistiske) bemærkninger og bare sidde og nikke. Bagefter kunne jeg spørge hende, hvorfor pokker hun dog ikke havde taget til genmæle.

Jeg er ikke bedre selv. Da min mor var blevet dement og havnede på plejehjem, var jeg med hende til en kaffe/samtaleaften, hvor andre demente var til stede sammen med deres pårørende. Datoen husker jeg – det var den 11. september 2001. En ældre mand (der ikke var dement; det var hans kone og hun sagde ingen ting) begyndte at tale om hvor farlige muslimerne var. Jeg spekulerede på, om dette var en chokreaktion på terrorangrebene få timer tidligere – men så begyndte samme mand at tale om bøsser og lesbiske. De var nemlig ikke bare farlige, men direkte unaturlige. Og jeg? Jeg kom med nogle spagfærdige bemærkninger og ønskede, jeg var et andet sted. Jeg kunne lige så godt have været dement også.

Og jeg har nære slægtninge der i udstrakt grad har benyttet sig af østeuropæisk arbejdskraft i forbindelse med privat byggeri (med måske tvivlsomme arbejdsforhold) og aupair-piger. Dét har jeg aldrig kommenteret.

Vi forbruger i det hele taget en masse billige varer – tøj, chokolade osv. – der ofte er fremstillet under dårlige arbejdsforhold. Det taler vi kun sjældent om.

Til gengæld husker jeg en sen aften, hvor min kone og jeg skulle hjem – den sidste bus var lige kørt, og det nævnte vi for taxichaufføren. Han fortalte så at han aldrig selv kunne finde på at køre i bus – fordi han ikke ville være sammen med somaliere og den slags. Det var heldigvis en kort tur, for min kone og jeg blev først målløse, så vrede – ingen drikkepenge, intet farvel fra os. Så det er da sket, at jeg har sagt fra. Bare lidt.

Alt dette kom jeg til at tænke på, da jeg i dag faldt over et citat af forfatteren Jamaica Kincaid:

It’s nice to know that when you sit down to enjoy a plate of strawberries, somebody got paid very little so that you could have your strawberries. It doesn’t mean the strawberries will taste different, but it’s nice to enjoy things less than we do. We enjoy things far too much, and it leads to incredible pain and suffering.

Når vi ikke engang kan få os til at udfordre hadefulde udtalelser eller åbenlyse sociale uligheder, hvor meget sværere er det så ikke at sætte spørgsmålstegn ved tilsyneladende selvfølgeligheder? Hvornår bør vi udfordre en konsensus og sige at vi faktisk ikke er enige? Vi er tit bange for at “ødelægge den gode stemning”, men hvor god var stemningen egentlig?

Selv vil jeg gerne kunne anlægge en saglig vinkel og argumentere uden at virke forurettet, men nogle gange er man nødt til at være det, der på engelsk hedder en killjoy. Jeg prøver at minde mig selv om at det ikke er de konfliktsky mennesker, der forandrer verden til det bedre.

(Visited 105 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

1 Kommentar

 1. Gitte

  Kære Hans

  Det faldt mig aldrig ind i løbet af det sidste 10 år at jeg var blevet tavs… men det var jeg – alt for stille. (ja ja ja …. relativt stille) – det er i løbet af de sidste 2 måneder gået op for mig.

  Vi er simpelthen nød til at SIGE ting … Bliver noget gentaget alt for ofte, så bliver det sandheden … så vi må bare prøve at gentage det VI mener ofte … måske det engang bliver sandheden så?

  Det svære for mig er to ting. Et at fremhæve det jeg tror på som rigtigt (og derved mig selv for mere rigtig) – og to at pege fingre af andre … for sådan er det uværgeligt … For jeg har jo ikke altid gjort eller tænkt det rigtige… og så er det bare ikke let at skulle sige hvad man finder rigtigt … når man jo ikke selv er der altid..

  Måske er vi bare ikke tilhængere af det der helt darwinisktisk vil vise sig at være menneskets overlevelsesstrategi? Eller ? Problemet er måske at det der giver det enkelte mennesker “bedst” vilkår på kort sigt, ikke er det som øger menneskehedens overlevelsesmuligheder? Men uansset vil jeg prøve at “sige ting” lidt højere … og opfordre andre til det også.

  Din blog er en rigtig godt start … tak for den…

Skriv et svar

© 2021 hanshuttel.dk

Tema af Anders NorenOp ↑