20111104-082628.jpg

Når man har 39,7 i feber, er det ikke altid nemt at holde koncentrationen og tankerne flyver underlige steder hen. I nat lå jeg således og tænkte på børne-tv fra min egen barndom.

Nogle kan huske en rar mand, der hed Hans Henrik, og han lavede klippe-klistre-ting sammen med et lille egern.

De pågældende mennesker husker bare forkert – de blander de to legendariske studieværter Hans Henrik Ley og Finn Bentzen sammen. Hans Henrik Ley var tegner og sangskriver (det var ham, der skrev musik til Cirkeline-filmene), mens Finn Bentzen mest var tegner. Finn Bentzen var manden bag Sørøver-Sally og alle de dukke-julekalendere der trak på erfaringerne fra Sørøver-Sally: Vinterbyøster, Jullerup Færgeby og Kikkebakke Boligby. Også Bamse og Kylling skyldes Finn Bentzen.

Og så havde han sit eget program med Syvsoveren – det lille brune tøjdyr med Hanne Willumsens stemme. Hanne var forresten gift med Finn.

Det tiår fra 1968 og frem var dansk børnefjernsyns guldalder. Inden for de seneste 10 år har vi til gengæld kunnet opleve en stenalder. I dag er det ikke altid nemt at skelne børneudsendelser fra reklamer; med al respekt for Walt Disneys værk og de japanske animé-film er der for mange dårlige eksempler på den slags i dag. Eftertanken er røget sig en tur; det skal være hurtigt og let ironisk. Og studieværterne er altid helt unge, snarere en slags store søskende end onkler/tanter. Den erfaring og ro, som altid var tydelig hos Hans Henrik Ley, Finn Bentzen, Thorkild Demuth og Elith Nørreholm savner jeg.

(Visited 932 times, 1 visits today)