Kategorier
Blog

Når gribbene spekulerer

20111116-134757.jpg

Hvis man nogen sinde har haft behov for at få argumenter for en regulering af internationale finanstransaktioner, står de i kø for tiden. Seneste eksempel er en såkaldt vulture fund, FG Hemisphere, der vil indkassere 100 millioner dollars fra Den Demokratiske Republik Congo. Et smuthul i lovgivningen på den britiske ø Jersey (der ikke er del af Det Forenede Kongerige) gør denne forkastelige praksis mulig.

En vulture fund er en fond, der specialiserer sig i at opkøbe gældsposter, hvor skyldneren er et land hærget af krig eller naturkatastrofer. På et opportunt tidspunkt, typisk når det går lidt bedre i landet, giver gribbefonden sig så til at kratte pengene ind hos det pågældende land. I tilfældet FG Hemisphere er der tale om en gammel gæld på oprindelig 3,3 millioner dollars, oprindelig et lån fra Jugoslavien til brug ved opførelse af højspændingsmaster. Det er 20 år siden, Jugoslavien begyndte at falde fra hinanden, så der er i sandhed tale om et gammelt lån. I mellemtiden har DR Congo været igennem en blodig borgerkrig – den blodigste krig siden 2. verdenskrig – og er nu midt i et stort udbrud af kolera.

Læs mere om gribbefondene hos f.eks. The Guardian, hvor man kan finde følgende citat fra Peter Grossman, formand for FG Hemisphere:

Outside his New York home, Grossman was questioned on whether he thought his pursuance of $100m from the war-ravaged country was fair. He replied: “Yeah, I do, actually.”

(Visited 39 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar