20111121-103047.jpg

Mens vi hører om revolutioner i Nordafrika og Mellemøsten, har Europa sin egen Assad – nemlig Alexander Lukasjenko, der nu i 17 år har kørt Hviderusland som sit eget personlige diktatur. Nogle gange bliver systematiske overgreb på menneskerettighederne nærmest absurde, når de skal forklares. Seneste initiativ fra Lukasjenko er således en lov, der gør det ulovligt for et større antal borgere at samles på et offentligt sted med det formål at gøre eller ikke gøre noget!

World Affairs Journal skriver:

In late July, his regime drafted a law that would prohibit a “joint mass presence of citizens in a public place that has been chosen beforehand, including an outdoor space, and at a scheduled time for the purpose of a form of action or inaction that has been planned beforehand and is a form of public expression of the public or political sentiments or protest.” The measure, which in the words of the New York Times “prohibit[ed] people from standing together and doing nothing,” was proposed in response to a series of weekly protests that had begun a month earlier, whereby citizens gathered in public parks or on street corners each Wednesday night and did nothing more than clap their hands or synchronize their cell phones to ring at an appointed time.

I sommers var oppositionen nemlig begyndt at protestere ved simpelthen at samles på et torv og stå tavse og klappe i hænderne. I det gamle Sovjetunionen skulle alle klappe af diktatoren. Nu skal de så lade være.

(Visited 130 times, 1 visits today)