Calexico er en by i USA på grænsen mellem Californien og Mexico – deraf navnet. Lige på den anden side af grænsen ligger så Mexicali. Men Calexico er også navnet på et amerikansk band (eller vel ret beset en duo), som jeg holder af.

Der var engang en amerikansk trio ved navn Giant Sand med sanger/guitarist Howe Gelb. I 1990’erne kom de tit forbi Aalborg, og jeg var der altid, når de spillede på 1000Fryd. Giant Sand spillede en støvet, tilbagelænet, country-præget ørkenrock, og trommeslagerens særlige lilletrommelyd var en del af bandets lyd. En dag udsendte Giant Sand albummet OP8 sammen med Lisa Germano, og også de kom forbi 1000Fryd. Der var numre med Lisa Germano sammen med Giant Sand, solonumre med Lisa Germano – og numre, hvor bassisten og trommeslageren fra Giant Sand trådte i forgrunden og kaldte sig Calexico. Først da opdagede jeg, hvor væsentlige Joey Burns og John Convertino var i sig selv, og langsomt blev jeg fan af dette ensemble. I Calexicos musik mødes countrystemninger, en storladen og dog spartansk lyd af de store vidder og mexicanske stemninger med mariachi-trompeter på smukkest tænkelige vis. Joey Burns synger igennem, hvor Howe Gelb fra Giant Sand dræver løs, og John Convertinos specielle trommelyd er også at finde i Giant Sand.

Burns og Convertino har for længst forladt Giant Sand og koncentrerer sig om Calexico, der nu er blevet mere kendte end Giant Sand. I denne måned kom et opsamlingsalbum, Selections from Road Atlas 1998-2011, hvor man kan finde numre fra de albums, som kun har været tilgængelige på nogle minialbums, der blev solgt til Calexicos turneer. Her er rigtig meget godt at hente. Er Road Atlas et godt sted at starte for nytilkomne? Måske. Man kan også vælge at begynde ved seneste studiealbum, Carried To Dust. Men lyt til Calexico – de er værd at opdage.

(Og Giant Sand – hvad blev der af dem? Gruppen består nu af Howe Gelb og tre danske musikere – Thøger T. Lund, Anders Pedersen og Peter Dombernowsky.)

(Visited 87 times, 1 visits today)