Måske er min fornyede interesse for min barndoms og ungdoms tegneserier tegn på en galopperende midtlivskrise? Jeg har i al fald lige fået det seneste samlebind af Linda og Valentin, og samme dag ankom samlebindet af Blazing Combat. Blazing Combat var det amerikanske forlag Warren Comics’ bud på en krigstegneserie og udkom i 1965-1966. Jeg vil hævde, at der er tale om de bedste amerikanske mainstream-tegneserier nogensinde om krig. Og det blev kun til 4 hæfter, inden bladet gik ind – netop fordi her var tale om tegneserier, der gav et meget usminket billede af krigens grusomheder og satte et meget stort spørgsmålstegn ved krig som strategi til konfliktløsning. At der så samtidig var illustrationer af nogle af tidens bedste amerikanske tegnere – Frank Frazetta, Reed Crandall, Wally Wood mv. – gør kun denne udgivelse endnu mere interessant.

Her er historier om desillusionerede tyske Messerschmitt-piloter og dumt stædige amerikanske soldater i borgerkrigen – og historien om slaget ved Thermopylæ sat ind i en rammefortælling om de britiske tropper i Grækenland. En nyere spillefilm som 300 giver en fascistoid udgave af hvordan det lille kontingent græske soldater fra Sparta holder stand mod den persiske overmagt og bruger det som en allegori på civilisationernes sammenstød (spartanerne er USA, perserne er – nå ja, iranerne eller araberne). Men i Blazing Combats udgave, mesterligt tegnet af Reed Crandall, bliver fortællingen om Thermopylæ en fortælling om hvad omkostningerne af det lange slag bliver. Jeg viste Thermopylæ-historien til min lærer i oldtidskundskab tilbage i gymnasiet, og han syntes så godt om den, at han brugte den i undervisningen.

Men den mest interessante Blazing Combat-historie er dog “Landscape”. Dette er den tragiske historie (egentlig er alle historier i bladet tragedier i klassisk forstand) tegnet af Joe Orland og forfattet af redaktør Archie Goodwin om en vietnamesisk risbonde, der er fanget i Vietnamkrigens gentagne, meningsløse voldsepisoder. Ovenfor kan man se den sidste side i historien, der ender så grumt som man måtte forvente.

Det var formodentlig “Landscape”, der gav Blazing Combat dødsstødet. Flere år før modstanden mod USAs deltagelse i Vietnam-krigen blev udbredt, mere end antydede denne tegneseriehistorie på få sider, at amerikanerne var medskyldige i drab på civilbefolkningen. Det amerikanske militær opkøbte og distribuerede tegneseriehæfter til soldaterne, og her satte de grænsen.

Blazing Combat-samlehæftet kan fås for sølle £7.08 hos Amazon, og det er værd at anskaffe sig.

(Visited 39 times, 1 visits today)