Kategorier
Det er samfundets skyld Menneskerettighederne

Hundrede globale tænkere

Online-tidsskriftet Foreign Policy har igen lavet en liste med The Top 100 Global Thinkers. Inden denne blogs læsere skynder sig at finde listen for at se efter, om deres navne er stavet rigtigt, denne advarsel: Det er en interessant, men bestemt ikke ukontroversiel liste. Der er en enkelt dansker på listen – og det er Bjørn Lomborg. Der er en del amerikanere på listen – og blandt dem er Dick Cheney og Condolezza Rice, to af arkitekterne bag USAs “krig mod terror”. De har haft stor indflydelse på vores verdensbillede. Som Foreign Policy skriver:

Guantánamo is still open, U.S. troops are still in Afghanistan, U.S. drones still aim for al Qaeda targets every week, and more than 1,200 government agencies work on counterterrorism. Like it or not, we’re still living in George W. Bush’s America. And at a time when most politicians, including the GOP presidential candidates, are advocating a more limited U.S. role in the world, Bush’s vice president and secretary of state have remained unapologetic public advocates for the projection of American power — even if they vehemently disagree about how to exercise it.

Det er korrekt. Men er Cheney og Rice store tænkere af dén grund?

Listen anvender således en anden definition af “tænker” end mange andre, men listen er for alvor interessant (synes jeg) af andre grunde. Især synes jeg, det er interessant, at listens højeste placeringer er domineret af personer fra den arabiske verden – fra Egypten, Tunesien, Libyen og såmænd også Saudiarabien. Dét viser noget om at denne del af verden, der ofte er blevet opfattet som i værste fald hjemsted for en kronisk konflikt, i bedste fald som lettere perifer, lige nu er hjemsted for nogle af de væsentligste begivenheder i verden.

(Visited 50 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar