Kategorier
Medierne Miljøet

Mig og Information

20120118-134636.jpg

Det måtte jo ske en dag. Jeg nævner tit dagbladet Information her på bloggen, så det var vel kun et spørgsmål om tid før jeg havnede der selv. Og nu er jeg der – i al fald i avisens webudgave på
http://www.information.dk/290846. Samtidig bryder jeg en slags uskreven regel her på bloggen ved at bringe et billede af mig selv. Grå trøje, alvorligt blik – det kan da kun handle om noget seriøst.

Det gør det også. Information har her i efteråret, op til og efter folketingsvalget, haft en online-tænketank, hvor brugere kunne stille forslag, der kunne løse de mange udfordringer, Danmark står over for. Disse forslag vil så blive præsenteret samlet for regeringen.

Mit eget forslag er at man indfører en gradueret moms, således at varer med høj miljøbelastning får højere moms end varer med lavere miljøbelastning. Hermed bliver der et incitament for at købe miljørigtigt, og miljø-tvivlsomme varer vil få sværere ved at skjule deres problematiske påvirkning af miljøet. Den store udfordring (og den er ikke nem, det ved jeg) er ikke at administrere selve momsen, men derimod at fastlægge den. Jeg foreslår, at man indhenter erfaringer fra en veldefineret varegruppe – et eksempel kunne være frugt. Men også her skal der tænkes grundigt – et økologisk dansk æble belaster miljøet mindre end et sprøjtet dansk æble og skal have lavere moms. Men hvad med et økologisk æble fra Chile? Hele denne evaluering af miljøbelastning kan forhåbentlig gøres lettere ved at fastlægge kriterierne i forslagets lidt upåagtede anden del, nemlig en miljødeklaration.

(Visited 56 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

En kommentar til “Mig og Information”

[…] Der er en masse gode ideer derude, som fortjener at blive hørt. Et borgerting vil kunne stimulere denne proces yderligere og måske også være med til at overbevise den enkelte borger om at vi ikke bare skal, men også kan gøre noget. Tilbage i 2012 lancerede dagbladet Information tænketanken 100dage, hvor læsere kunne komme med forslag til handling, og der kom ganske mange af slagsen – også jeg kom med en idé. […]

Skriv et svar