Hans Hüttels officielle weblog

Et voldeligt mindretal?

Hvad har Kurt Cobain og Jimi Hendrix til fælles (ud over at være sangere og guitarister fra Seattle, der med to årtiers mellemrum spillede i hver deres hårdtslående rocktrio og tog livet af sig selv i en alder af 27) ? Og hvad har de til fælles med Paul McCartney og Ringo Starr, de eneste overlevende medlemmer af The Beatles? Hvad har de til fælles med Robin Milner, der var opponent på min PhD-afhandling i Edinburgh og modtog Turing-prisen i 1991 og Colin Stirling der var min PhD-vejleder? Og hvad har de til fælles med Albert Einstein og Marie Curie? Og hvad har de til fælles med Barack Obama og George Bush? Og hvad har mange af mine fætre og kusiner på min mors side af familien til fælles med alle de foregående? At de er/var venstrehåndede.

Selv er jeg som folk er flest, dvs. som 90% af befolkningen er jeg højrehåndet. Vi ved, at højre/venstrehåndethed er genetisk betinget. Undersøgelser tyder på, at middellevetiden hos venstrehåndede er kortere end hos højrehåndede og flere venstrehåndede end højrehåndede mennesker kommer til skade i ulykker.

Derfor er det naturlige spørgsmål: Hvorfor bliver så der stadig født venstrehåndede? De burde være blevet dømt ude af naturlig selektion. Det samme kunne gælde de nærsynede (hvis jeg havde levet i stenalderen, kunne jeg ikke have fået briller eller kontaktlinser og havde sandsynligvis endt mine dage i et mosehul eller i gabet på en sabeltiger). Det er klart, at der kan være fordele ved at være venstrehåndet, men hvilke?

De franske evolutionsbiologer Charlotte Faurie og Michel Raymond har forsket i netop dette. Deres forklaringsmodel, som de publicerede i 2004 og fik en del omtale i medierne, er at venstrehåndede har en fordel over for højrehåndede i et slagsmål – det er simpelthen sværere at lave ordentlige parader, når modstanderen bruger den “forkerte” hånd. Og derfor har de venstrehåndede alligevel en mulighed for at bringe deres gener videre. Men det forklarer det vel ikke? Mænd har den tvivlsomme ære at være dem, der traditionelt står for det meste af den vold, der udøves i samfundet, men hvad med kvinderne, der kun sjældent har haft mulighed for at rode sig ud i en solid slåskamp? Jo, her skulle forklaringen være, at genet for venstrehåndethed nedarves gennem den mødrene linje.

Et yderligere argument for Faurie og Raymonds forklaringsmodel er, at der i samfund med en høj mordrate er en større andel af venstrehåndede. Den højeste mordrate i verden findes i Jimi-dalen i Ny Guinea (der formodentlig ikke er opkaldt efter Jimi Hendrix), og her er der hele 30%, der er venstrehåndede.

Faurie og Raymonds konklusioner er interessante, men de er også blevet draget i tvivl. (Jeg har også selv svært ved at forestille mig Robin Milner, Paul McCartney, Marie Curie eller Barack Obama i håndgemæng med nogen.)

Chris McManus, der er fra University of London, er kritisk over for Faurie og Raymond og har som en alternativ hypotese hævdet, at venstrehåndede skulle klare sig bedre intellektuelt, fordi deres hjerner skulle være struktureret anderledes. Om dette så er en bedre hypotese ved jeg ikke, men et forsigtigt gæt er, at McManus selv er venstrehåndet.

(Visited 70 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

1 Kommentar

 1. Kim Schulz

  Som venstrehåndet må jeg erklære mig enig med Chris McManus 🙂
  Dr. Alan Searleman (http://it.stlawu.edu/~asearleman/) er forøvrigt også enig og han har nærmest viet sit liv til at undersøge venstrehåndede. Han har fundet at IQ overordnet set er venstrehåndede (noget med at de bruger begge hjernehalvdele bedre i stedet for streng opdeling af højre og venstre) men at de til gengæld ofte har en ringere hukommelse.
  Mener også det var ham som kom frem til at hvis moderen var over 40 når barnet fødes så er det en meget høj risiko for at der kommer en venstrehåndet ud af det (og at denne person vil blive oplevet som det der i folkemunde kaldes for “gammelklog”).
  Dr. Nick Cherbuin fra Australian National University er desuden kommet frem til at venstrehåndede, fordi de bruger begge hjernehalvdele mere ens, skulle have en hurtigere opfattelse/reaktionsevne ved multiple stimuli.

  Personligt tvivler jeg på at min IQ er noget ud over det sædvanlige og konen brokker sig altid over min satans klæbehjerne. Sport og lignende hvor hurtig reaktionsevne er påkrævet har aldrig interesseret mig.
  Men sådan er der jo altid noget der stikker ud fra normen 🙂

  Kim

Skriv et svar

© 2021 hanshuttel.dk

Tema af Anders NorenOp ↑