Kategorier
Datalogi Den akademiske biks

Det harmløse håndværk?

En artikel på Fast Company belyser en mulig ny tendens: Store softwarefirmaer i USA er begyndt at foretrække at hyre unge mennesker, der kommer direkte fra high school, som software-udviklere.

Et meget sigende citat kommer fra Roy Bahat, der er direktør for spil-firmaet IGN.

Software is thought of as a science,” Bahat says, sitting in a conference room painted to look like the underwater city of BioShock games. “But what if it’s not a science? What if it’s more like a craft? Or even an art? If you wanted to hire somebody who could be a great craftsperson, you wouldn’t look for somebody with a PhD in that craft.”

Det interessante – og faktisk også dybt bekymrende er den førmoderne holdning til et fag, som her bliver lagt for dagen. I middelalderen havde man en tilsvarende holdning til det at være læge – nogle barberer lavede også småoperationer ved siden af, når nu de alligevel vidste lidt om at føre en kniv.

Men sådan er det ikke mere. Dvs. inden for softwareudvikling er det. IGN holder et særligt kursusforløb for talentfulde unge mennesker.

The program, which ran this summer, brought in people with a core aptitude for programming, then spent six weeks “teaching them something to see if we could get them up to a level where we actually might want to hire them,” Bahat says.

Hvis et privathospital annoncerede efter dygtige gymnasieelever, der efter et kursus på 6 uger kunne blive hospitalsansatte og måske en dag, hvis de var rigtig dygtige, kunne få lov til at lave hofteoperationer og udskrive recepter, ville der lyde et ramaskrig.

En af de mest vedholdende myter om software er, at der ikke er nogen videnskabelig basis og at den slags ikke er nødvendig. Hvis et program har en fejl, sætter vi os bare ned og retter den – det koster ikke noget særligt. En del af myten kommer fra de selvlærte personer, der engang har domineret IT-branchen. Nogle datalogistuderende har desværre gennem årene været med til at holde liv i myten om det harmløse håndværk og er gået gennem studiet med en “I skal ikke komme og lære os noget, og hvis I prøver, skal vi nok glemme det”-holdning.

Men software kan også være et spørgsmål om store beløb eller endda om liv og død. Synderegisteret over dårlige, dyre softwareprojekter er langt. For få måneder siden var der fokus på hvordan fejl i bremsesystemet på IC4-tog kunne føres tilbage til fejl i togets software. Selv noget så tilsyneladende uskyldigt som udvikling af computerspil kan føre til store økonomiske tab for spiludviklingsfirmaet, hvis et spil, der var tiltænkt en stor kreds af brugere  er dårligt designet eller implementeret.

Det er på den anden side ikke så underligt, at store firmaer gerne vil lave deres egne stærkt specialiserede uddannelser. Mange af de talentfulde unge kan blive stavnsbundne, fordi deres kompetencer er så firmaspecifikke, og de kan samtidig ende med at blive løntrykkere. For, som overskriften i artiklen spørger, Why hire a PhD, when a self-taught kid is just as good? De talentfulde unge har ikke samme faglige overblik og er ikke “lige så gode”, men det er firmaet, der ansætter dem ligeglade med.

Der er for mig at se derfor to problemer her: Et arbejdsmarkedspolitisk problem mht. kvalifikationer og et problem mht. at indse, at også softwareudvikling har et videnskabeligt fundament, der hedder datalogi. Gad vide, om der skal endnu flere IC4-kriser til før at dette vil gå op for de pågældende dele af software-industrien?

(Visited 44 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

2 kommentarer til “Det harmløse håndværk?”

At man ønsker at få udviklet sit sikkerhedskritiske produkt af folk uden datalogisk indsigt må altid være den enkeltes eget valg. Det er også ens helt eget valg hvis man lader dataloger stå for at EMC sikre din hardware platform. Begge dele er åbenlyst dårlige valg, ganske som det åbenlyst er en dårlig ide at gå skulderkirug med når man har lungekræft.
I sygehus verdenen har man bygget en institution hvor man ikke tillader at lægmand kan begå den fejl (du får ikke selv noget valg omkring hvem der skal se på dig) og den institution bliver yderligere beskyttet af staten da man faktisk ikke kan få lov til agere som sundhedspersonale med mindre man har en tilsvarende godkendt uddannelse og praktik i bagagen.
Min påstand er at, hvis denne institution ikke fandtes ville vi stadig været fanget i virkelighed hvor den lokale slagter også kunne sætte benet af da han både har en og kan føre en kødsav.
For at vende tilbage til software så er problemet at der groft sagt ikke skal ret meget til for skrive et C program og compile det, der skal endnu mindre til at skrive en stump PHP og så er man jo programmør(TM). Dem der vælger at benytte sig denne slags service må betale den tekniske gæld de oparbejder på et senere tidspunkt, det er igen deres eget problem.
Problemet bliver almenvældets når dem der skal opretholde de få institutioner der er inden for systemudvikling fejler. I privat regi er det e.g. typegodkendelses selskaber der ikke tager deres egne krav seriøst (eksempler gives gerne i et lukket forum). I statsligt regi er det når man lader store udviklingsprojekter (e.g IC4) blive løbende kontrolleret af lægfolk i form af djøf’ere og folkevalgte.
Der foreligger ikke noget bevis for mig at Dataloger (eller software ingeniører) er bedst til at skrive den faktiske software, men før det, ligger der bunke af arbejde hvor de tillærte metoder og værktøjer gør en stor forskel under og efter den initiale implementering og test.
Om vi en dag ser at software udvikling bliver lige så institutionaliseret som sygehusvæsnet kan jeg godt have min tvivl omkring, men jeg syntes da at jeg flere gange er blevet præsenteret for argumenter om at de generelt (og nemt) programmerbare digitale computere som du og jeg er vokset med bliver værktøjer som kun findes hos udviklere og alle andre må leve i den omkransede have som deres valgte firma nu tilbyder dem. Det hælper måske?

ses

Tjo, det er bestemt et problem for de softwarevirksomheder, der ansætter udviklere uden særlige kvalifikationer – men er også et problem for alle, der anvender deres software og er i god tro. PayPal er endnu en virksomhed, der gerne ansætter de unge, uuddannede – og der er ganske mange rundt omkring, der bruger tjenester udviklet af netop dét firma.

Skriv et svar