20120927-071634.jpg

Det der for mange undervisere kan være årsag til de største skuffelser og den største frustration, er misforholdet mellem den energi, man som underviser lægger i undervisningen (herunder i at forberede den) og så den manglende respons, man kan ende med at få. Studerende, der bliver væk fra øvelser eller hænger på stolene er ikke et syn, nogen ønsker. Hvad har jeg dog gjort galt? tænker man. Frustrationen kommer snigende. Det kan føles som at lave en tre-retters menu blot for at opdage, at gæsterne ikke er sultne eller måske ligefrem lusker ned til pølsevognen. Min kone er folkeskolelærer og underviser en 4.-klasse, og hun kan opleve det samme som jeg og mine universitetslærerkolleger kan opleve. Det kan føles som en næsten uudtømmelig kilde til stress.

Søger man på ordene “student apathy” på Google, får man lidt over seks en halv million hits. Og de kommer fra rundt om i verden. Rania Masri, der er universitetslærer i Cairo, skrev på sin blog i 2009:

The level of the homework assignments submitted by my students was insulting.

Insulting to me as their professor who has spent hours planning the lectures and hours commenting on their drafts and additional hours contemplating on how best to engage the students and have them appreciate the power and beauty of words. I am sure I can improve as an instructor; I have no doubts in that regard.

But the quality of these assignments was also insulting to the students themselves. It leads me to seriously wonder if my students even care to learn, even care to improve their writing skills, and if their level of concern is so low, then what do they want to do with their college degree?

Or are their times so tight, their lives so full, the pressure in their lives so high, that they lack the mental energy to learn in their classrooms? What is taking up their time and causing them such anguish and angst?

Det mest nærliggende – og mest uproduktive – er at man som underviser simpelthen skyder skylden på dem, man underviser. Selvfølgelig har de en del af ansvaret; uddannelsessøgende er ikke pr. definition forfulgte uskyldigheder. Men Rania Masri har samtidig fat i noget andet: hvad der sker i mange studerendes studieliv i øvrigt. I en undersøgelse lavet på initiativ af Dansk Magisterforening viser at 25 procent af de studerende i en undersøgelse foretaget blandt DMs studentermedlemmer oplever stress. Om undersøgelsesdeltagerne er repræsentative, ved jeg ikke – det er sikkert de mere engagerede studerende, der er medlemmer af DM, og de har måske derfor et højere aktivitetsniveau og større forventninger til egen indsats.

Det sørgelige er at vi som undervisere oplever en frustration, der kan føre til stress og at mange studerende oplever en anden slags frustration, der også kan føre til stress. Vi har forventninger til hinanden og i mange tilfælde også til egen indsats, og når de forventninger ikke bliver indfriet, er det ubehageligt.

(Visited 52 times, 1 visits today)