Kategorier
Menneskerettighederne

Goddag igen til BO

20121107-104545.jpg

På sådan en dag hvor jeg er endt i sygesengen (forhåbentlig kun i et par dage) er der masser af tid til at sove og følge med på nettet og i radioen. Mange mennesker i USA, men bestemt også i Danmark, har allerede udtrykt deres lettelse over genvalget af Barack Obama. Mange af dem er resten af året meget kritiske over for forholdene i USA (det er jeg også selv). Jeg bliver lidt mindet om situationen ved det franske præsidentvalg i 2002, hvor glæden ved at Jacques Chirac vandt i meget høj grad var en lettelse over at Jean Marie Le Pen tabte.

For mit vedkommende er det i al fald sådan, dvs. en lettelse over et fravalg – Mitt Romney og hans partifæller har givet udtryk for nogle ekstreme og ekstremt usympatiske holdninger. Nogle gange er det helt tydeligt, at Romney har ændret holdning for at få yderligere opbakning. Men Obama har gjort præcis det samme, både i sin regeringsperiode og i valgkampen i år.

For mange mennesker ude i verden (og også for mig) fremstår Barack Obama også langt mere hip og rockstjerne-agtig end Mitt Romney gjorde. Men image alene gør det ikke.

Nu må det være tid at holde Obama fast på løfterne om forandring og samtidig erkende begrænsningerne i det politiske system i USA – selv om den politiske debat i USA er blevet langt mere polariseret, er de to store partier reelt ikke så forskellige igen.

Jeg synes (ikke overraskende) at menneskerettighedsspørgsmålet er meget vigtigt. Obama kan ikke mere have hensynet til genvalg som begrundelse. Guantánamo-fangelejren findes stadig, og den forkastelige politik med droneangreb (som jeg tidligere har nævnt her) er i høj grad blevet til netop under Obamas første præsidentperiode.

(Visited 59 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar