En gammel sang af Gordon Lightfoot er blevet lavet i en gribende udgave af Johnny Cash på hans American Recordings V, der udkom posthumt i 2006 – det er sangen, der hedder “If You Could Read My Mind”. Den handler om et ægtepar (jeg forestiller mig et gammelt ægtepar, men måske er det fordi jeg tænker på Johnny Cash og June Carter?) og alt det, de gerne vil fortælle hinanden, men ikke kan.

Et af de helt store problemer, når mennesker er sammen, er vi alle i større eller mindre omfang tror at andre tænker det samme som os. Vi længes efter at det var sådan.

Problemet dukker tit op, selv om der er tale om mennesker, der har kendt hinanden længe. Det kan være kolleger, familier eller klassikeren: to ægtefæller. Her er den typiske udgave af den telepatiske fejlslutning (her tilpasset årstiden):

Den Ene: Hvorfor har du ikke fejet de visne blade sammen?
Den Anden: Jeg er ved at hænge en knagerække op.
Den Ene: Det er ikke så vigtigt med den knagerække. Det er da oplagt, at du skal feje blade sammen først.
Den Anden: Hvorfor det?
Den Ene: Det giver da sig selv. Det første man skal gøre, når man bor ud til en vej, er at feje blade sammen.
Den Anden: Det er da også vigtigt, at vi alle sammen kan hænge vores overtøj op.
Den Ene: Hvad mener du med det?
Den Anden: Jeg mener hvad jeg siger!

Hvis ikke Den Ene og Den Anden passer på, vil dette om få øjeblikke ende i surmuleri eller det der er værre. Det værste er jo, at de begge har ret – de arbejdsopgaver, de taler for, er begge vigtige. Også i økonomi og politik (og her da også i storpolitik) dukker den telepatiske fejlslutning op igen og igen. Hvorfor kan palæstinenserne da ikke forstå at israelerne er nødt til at gøre som de gør? Hvorfor kan israelerne da ikke forstå at palæstinenserne er nødt til at gøre som de gør?

Løsningen er ikke enkel. Men først og fremmest skal vi minde os selv om at telepati ikke findes og at man ikke kan gå ud fra at sandheder er indlysende og nødvendige. Andre mennesker tænker ikke nødvendigvis som os selv, og det er specielt ikke givet, at andre tænker det samme som mig på samme tid som mig, Og der er grunde til at andre tænker anderledes end mig – de har en anden baggrund, de har andre forudsætninger eller der er måske tale om en regulær interessekonflikt. Omvendt kommer den telepatiske fejlslutning selvfølgelig også et sted fra – den er nemlig baseret i det faktum, at mennesker også ofte er i stand til at tænke det samme og til at forstå hinanden.

Men telepati findes ikke. Det eneste middel til tankeoverføring, der er velafprøvet og ser ud til at kunne virke, er – sproget.

(Visited 212 times, 1 visits today)