Hans Hüttels officielle weblog

Hadet som spil

Jeg har tidligere skrevet om Anita Sarkeesian, en ung canadisk/amerikansk kvinde med armensk baggrund, der ville crowdfunde produktionen af videoer om stereotyper og troper inden for computerspil. Det var tydeligt at hun holder af computerspil og af science fiction, og hendes initiativ var fremlagt på en saglig og afdæmpet facon. Men det udløste en sand lavine af had og chikane fra anonyme mænd, og det viste internettet fra sin allermest ækle side.

Her er et nyt TED-foredrag med Anita Sarkeesian, hvor hun fortæller om hvad der skete. Hun er modig! Det var en usædvanligt grim behandling, hun fik, og det holdt desværre ikke op med hendes TED-foredrag. Det var nødvendigt at spærre for kommentarer til YouTube-videoen med foredraget – fordi det væltede ind med hadefulde og chikanerende kommentarer.

Det mest chokerende er at alle de hadefulde mænd tænker på chikanen mod Anita som en form for spil og at den er så tilsyneladende velorganiseret og at de, der står bag, tilsyneladende er stolte af det de gør. I New Statesman skriver journalisten Helen Lewis om hele denne triste historie.

Hun har talt med Tom Postmes, der er forsker ved Universiteit Groningen i Nederlandene, og han udtaler:

It is clear that there is a social dynamic amongst trollers. They like to show off their work. For example, if anonymity for them was vitally important they would not use a pseudonym consistently through time and have multiple identities. It’s very hard to know but research suggests that people with particular kinds of online identities tend to stick to them for very long times. These people, they bask in the effects of their online contributions.

They take some pride in their work and they obviously also think it’s quite funny to do these kinds of things. There’s some kind of pride they derive from it within their community. It’s a very loose community of course, it’s not a clearly defined group. They do not hang out in one place. Nevertheless, they do comment on each others’ work, they look out for it. They clearly identify with some kind of common style of interacting online.

Hadet på nettet er således ikke kun et resultat af anonymitet; det er mere kompliceret end som så. Ligesom i mobning blandt børn og unge er der også en vis grad af organisering. Jeg spekulerer dog stadig på om de hadefulde mænd ville sige alt det, de skrev til Anita Sarkeesian, hvis de var ansigt til ansigt med hende.

(Visited 52 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

2 Kommentarer

  1. loldrup

    Hvordan kan vi vide at det er sexisme? Det kan jo være at der også er mænd der bliver mobbet på nettet, og at mobberne vælger deres værktøj ud fra konteksten. Dvs. kvinder skal moppes på én måde, og mænd på en anden. Når feminister så opdager at mopning mod kvinder involverer seksuelle bemærkninger, så tænker de “aha! sexisme!”, men det kan altså lige såvel skyldes at mobberne vælger værktøj ud fra situationen.

  2. Hans

    Det, Anita Sarkeesian, har været udsat for, er i høj grad seksuel chikane. Hvis sexisme er en holdning om at ét ene køn (mænd) er et andet (kvinder) overlegent, er seksuel chikane i høj grad en sexistisk handling. Den vil nemlig være begrundet i et rationale om at “vi” (mænd) har lov til at gøre sådan over for “dem” (kvinder).

    “Jeg er ikke sexist, jeg truer hende bare med voldtægt.” Nej, vel?

Skriv et svar

© 2021 hanshuttel.dk

Tema af Anders NorenOp ↑