Kategorier
Blog Det er samfundets skyld

Også en mor

20121214-143906-571570_0
Foto: Marie Hald/Ida Meyer (Information)

En avisartikel, der har gjort stort indtryk på mig i den forgangne uge, er skildringen af Bonnie Cleo Andersen, der er 38 år gammel og arbejder som prostitueret på Sjælland.

Min egen holdning til prostitution er stadig noget uafklaret. På den ene side er det klart at de gadeprostituerede, som ofte er udenlandske kvinder, fører en kummerlig tilværelse. Det er her, trafficking er et yderligere stort problem. På den anden side er der er resursestærke prostituerede med Sexarbejdernes Interesseorganisation med en temmelig synlig, sygeplejerskeuddannet Susanne Møller. Et sted midt imellem findes Bonnie Cleo Andersen.

På den ene side er Bonnies sociale baggrund hård. Hun flyttede hjemmefra, da hendes søster døde af en overdosis. Hendes far sad i fængsel for mor. Hun har tre børn med tre forskellige fædre, hvoraf en var med i Bandidos. På den anden side er det tydeligt, at hun alligevel bliver en slags mønsterbryder: hun sætter sine børn højt og hun virker til at være en ansvarlig mor. Billederne fra Bonnies hverdag – børnepasning, familiefest og samvær med kunder – er i sig selv et billede på en usædvanlig hverdag, som hun får til at hænge sammen. Jeg synes i virkeligheden at billedet ovenfor udtrykker dette.

Der er to af hendes udtalelser, jeg især hæfter mig ved. Den ene er denne:

»Der er da ingen, der presser mig. Jeg tror ikke på, at der er nogen danske piger, som er presset ind i prostitution. De gør det af egen fri vilje. De gør det, fordi de vil tjene nogle hurtige penge. Enten stopper de ret hurtigt, ellers fortsætter de i branchen. Det kræver altså, at man kan klare en del ting, for man ser nye mænd hele tiden, og man skal udføre et stykke arbejde, uanset om han er fed, tynd eller ulækker.«

Og den anden er Bonnies udtalelse om sit personlige sexliv:

»Jeg kan sgu ikke huske, hvornår jeg nogensinde har været i seng med en mand, som ikke var kunde. Den sidste er Noas far, og det er jo syv år siden.«

— Så for dig har sex ikke noget med kærlighed at gøre?

»Nej, jeg tror aldrig, at jeg får et normalt forhold til sex. Jeg tror simpelthen, det er en arbejdsskade. Der er ingen følelser. Jeg laver et stykke arbejde, og hvis mændene går hen og bliver forelskede, forklarer jeg dem, at så længe der er penge imellem os, så er der ingen følelser, så lad os hellere få betalingen og så være fri for alt det personlige. Du bliver hård og kold – og især over for mænd. Hold kæft, hvor er der mange mænd, der er utro med alle de klinikker, der findes, og alle de mænd, der kommer. Jeg vil da ikke have nogen mand så.«

Tilsammen får det mig til at tænke på at man i vore dages samfund måske bedst kan forstå prostitution som et ufaglært job med stor risiko for arbejdsskader. Det er den slags job, der i stort omfang bør gøres overflødige og i de tilfælde hvor det endnu ikke er muligt, reguleres nøje. Og jeg tænker på at mange analyser af fænomenet prostitution ikke taler meget om samfundsklasser og hvilken betydning de har for det enkelte menneske i dagens Danmark. Hvis vi ser prostitution i denne sammenhæng, er det måske mere tydeligt at mange bliver tvunget ud i prostitution på samme måde som andre bliver tvunget ud i opslidende ufaglært arbejde (som måske er mere eller mindre sort) og at begge dele for manges vedkommende har store og langvarige omkostninger. Den kvinde, der er prostitueret som Bonnie er det, og den ufaglærte mand, der arbejder sort i byggeriet, er reelt lige dårligt beskyttede og tilhører i lige høj grad en underklasse, som resten af samfundet ikke kan eller vil se.

Da Noa skulle holde fødselsdag for sin klasse, inviterede jeg hele bundtet på McDonald’s. Han afleverede invitationerne om fredagen, og om søndagen havde 20 af børnene meldt afbud. Det var på grund af forældrenes fordomme. De hilser heller ikke på mig om morgenen, og han har ikke nogen at lege med fra klassen, når han har fri. Jeg satte mig ned og tudede, for Oliver har været igennem det samme. Hver gang han inviterede til fødselsdag, sagde alle fra.

(Visited 935 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar