Kategorier
Blog Levende billeder Miljøet Musik

Jorden går under i morgen

2012

I aften er det slut. Nu går den ikke længere, og det vidste man allerede i oldtiden. Dagene kan nemlig simpelthen ikke blive kortere, og fra nu af går det mod lysere tider – i hvert fald i et stykke tid.

Alle profetierne er selvfølgelig humbug, som de sure siger op mod juletid. Men den globale opvarmning er ægte nok. Hvis bare den egentlige trussel mod vores planet, nemlig truslen mod det miljø, vi er afhængige af og ikke kan klare os uden, fik lige så megen opmærksomhed som hvad man måske spåede i Sydamerika for adskillige hundrede år siden. Derfor er jeg nødt til at sige det, selv om det altså ikke sker i dag: Hvis vi ikke passer på den, sker det. Jorden går under i morgen.

Her er teksten til sangen af samme navn af Kenneth Thordal – sanger, sangskriver, oversætter og overset ordsmed (som antagelig afskyr al alliteration).

Jorden går under i morgen, ligesom den altid har gjort. Gud har sagt op, søgt et nyt job. Nu må vi styre skibet selv. Togene kører. Hundene gør. Vi nynner tiden ihjel. Se, vi kan styre os selv. Tøjet skal vaskes og tørres. Der er så meget, der skal gøres. Gyllen skal spredes, hvalerne reddes, sjatterne skal drikkes op. Haven skal luges. Fedtet skal suges. Tiden skal nynnes ihjel. Se, vi kan styre os selv. Jorden går under i morgen, ligesom den altid har gjort. Før var det straffen fra oven, nu bliver vi kvalt i vores eget… Se, hvor vi bliver fulgt på vej. Healing og valgflæskesteg. Pølsefabrik. Burhønsestrik. Kors, hvor jeg elsker mig selv. Fjernsyn skal ses, ungerne redes. Tiden skal nynnes ihjel. Se, vi kan styre os selv.

Den forlorne katastrofefilm ved navn 2012 kan snart ikke vises mere.

Lad os i stedet prøve at se verden, sådan som den desværre er. En ny dokumentarfilm, Chasing Ice, dokumenterer hvordan isen forsvinder, der hvor vi aldrig troede, den ville forsvinde – ved Arktis og Antarktis. Her er et lille klip med en amerikansk kvinde, der har set Chasing Ice.

(Visited 111 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar