netværk

Midt under de sidste juleindkøb opdagede jeg Netværk, en lille bog af Jens Mogens Olesen, så den købte jeg til mig selv. Jens Mogens Olesen er professor i biologi på Aarhus Universitet, og Netværk er en bog i serien “Tænkepauser” fra Århus Universitetsforlag. Tidligere har jeg her på bloggen skrevet om forskning i sociale netværk (bl.a. har jeg skrevet om Erdös-tal og om Facebook), men det er godt at se en overskuelig populær fremstilling af dette emne, der samtidig berører de netværk, der findes i naturen. Et så velkendt begreb som fødekæder er nemlig også et socialt netværk.

Jens Mogens Olesen beskriver bl.a. den kategorisering af vigtige deltagere i netværk, som bl.a. skyldes Malcom Gladwell. Det er mavens, connectors og salesmen. Det er ikke utænkeligt, at maven vokser som følge af julen, men hvis jeg selv betyder noget i netværk (jeg ved ikke rigtig om det er tilfældet), må det være som connector.

Hvis du samtidig er ven med en socialist, en konservativ, en hindu, en ateist, en minister og en snedker, så er du en rigtig connector.

skriver Olesen. Det passer ikke helt for mig – jeg har ingen venner eller gode bekendte, der er ministre, men ellers passer det faktisk.

På det seneste er jeg begyndt at få Facebook-venner, som jeg ikke kender og aldrig har mødt – og det er ikke nigerianske spammere, men faktisk eksisterende mennesker i Danmark. Før i tiden ville jeg have haft det underligt med det (og det har jeg det til dels endnu), men samtidig er det interessant. Jeg opdager, at jeg nu optræder i nogle højst forskellige sammenhænge – mit akademiske virke, hvor nogen kender mig som forsker, andre som underviser, mit engagement i Amnesty International, mine forsøg inden for poetry slam og såmænd også andre sammenhænge end dét. Alle steder møder jeg interessante mennesker. Der er ikke mange af disse sammenhænge, der krydsbestøver hinanden endnu (allerhøjest er der andre, der også går på tværs), men måske kommer det?

(Visited 38 times, 1 visits today)