Lera Boroditsky med børn fra Cape York i Australien.

Lera Boroditsky med børn fra Cape York i Australien.

Der er et rigtig spændende interview på Edge.org med den hviderussisk-amerikanske sprogforsker Lera Boroditsky om hvordan sproget og vores bevidsthed former hinanden. At sproget former vores bevidsthed er den hypotese, der er kendt som Whorf-Sapir-hypotesen, og det er blandt andet denne hypotese, Boroditsky har beskæftiget sig med-

Der findes sprog, hvor man ikke skelner mellem venstre og højre, men anvender verdenshjørnerne. På disse sprog – det er bl.a. sprog, der tales i Kina, i Sydamerika og i Australien – siger man ikke at “mine nøgler ligger til højre for telefonen”, men (f.eks.) at “mine nøgler ligger sydøst for telefonen”. Lera Boroditsky fortæller om en konference hun deltog i, hvor de tilstedeværende forskere havde meget svært ved at udpege hvor sydøst var – men senere, da hun var i Australien og lavede feltstudier blandt Kuuk Thaayorre-folket, kunne en lille australsk pige på 5 år korrekt udpege hvilken retning der var sydøst!

Et andet interessant fænomen er hvordan grammatisk køn og biologisk køn spiller sammen. På finsk er der ikke noget grammatisk køn, på dansk er der fælleskøn og intetkøn, på fransk er der hankøn og hunkøn og på tysk er der hankøn, hunkøn og intetkøn. Lera Boroditsky peger på at grammatisk køn og kønsidentitet formodentlig er forbundet:

There’s a wonderful study by Alexander Guiora who looked at kids learning Hebrew, kids learning Finnish, and kids learning English as their first language. He asked all of them, “Are you a boy or a girl?” And he had all kinds of other clever ways of figuring out how aware they were of what gender they were. What he found was that kids in these three groups actually figure it out at different rates. The Hebrew learning kids got it first, and then the English kids, and then the Finnish kids last. Of course eventually everyone figured it out, but there was this difference in the developmental timeline.

Hele artiklen er spændende læsning, og den får mig til igen at tænke over at det betyder noget, hvordan vi bruger sproget. Jeg har ganske mange gange talt om hvordan magthavere (og politikere og andre, der gerne vil have magt) forsøger at kapre sproget. Alle forsøg på at gøre dette viser jo også, at “man” godt ved at sproget er med til at forme vores måde at tænke på.

(Visited 58 times, 1 visits today)