patek1

Armbåndsuret på billedet er et Patek Philippe. Det koster 210.000 amerikanske dollars. Nogle har råd til at købe noget, der er så dyrt – og de gør det. Nogle mennesker er så rige, at de kun kan siges at være ekstremt rige.

Der tales ikke meget om ekstrem rigdom, hverken internationalt eller herhjemme. Den britiske nødhjælpsorganisation Oxfam oplyste i sidste måned at de 100 rigeste mennesker i verden i 2012 tjente i alt 240 milliarder amerikanske dollars. Man kunne gøre en ende på den ekstreme fattigdom i verden med de midler. Ja, faktisk kunne man gøre det fire gange.

Når også Warren E. Buffet, der er en af de ekstremt rige, i et indlæg i New York Times fra november 2012 taler for at der skal indføres en minimumsskat for de ekstremt rige, ved man at der er noget galt. De rige bliver beskattet i stadig mindre omfang. Buffet skriver:

In 1992, the tax paid by the 400 highest incomes in the United States (a different universe from the Forbes list) averaged 26.4 percent of adjusted gross income. In 2009, the most recent year reported, the rate was 19.9 percent. It’s nice to have friends in high places.

Så vidt jeg kan se, har vi i vores verden i høj grad midlerne til at kunne skabe en menneskeværdig tilværelse for alle.

(Visited 43 times, 1 visits today)