Kategorier
Datalogi Den akademiske biks

Det er også dit program!

042213_CACMpg32_Human-Centered-Computing.large

I dag havde studienævnet for datalogi, hvor jeg er medlem, besøg af vores aftagergruppe. Den består af gamle kandidater fra vores datalogiske uddannelser (datalogi og software), der nu har gode stillinger i det private og halvprivate. Vi fik et interessant møde, hvor vores gæster fortalte om hvordan de oplevede deres møde med vores færdiguddannede kandidater. Vi kom også til at tale om de studerende, der begynder på vores uddannelser og hvad der mon får dem til at begynde at studere datalogi eller software.

Mark Guzdial, der er professor ved Georgia Institute of Technology, skriver om dette i Communications of the ACM. Guzdial gør rede for flere interessante undersøgelser. Den jeg hæfter mig mest ved, skyldes Betsy DiSalvo fra Georgia Tech. Hun påviser at mange af dem, der studerer datalogi i USA, oprindelig blev tiltrukket til faget gennem at spille computerspil og gennem forsøg på at “hacke” spillet. Det viser sig så at denne slags forsøg på at omgå spillets regler især appellerer til mænd med “hvid” eller asiatisk baggrund. Andre grupper, der holder af computerspil (her nævnes mænd af afrikansk-amerikansk eller latinamerikansk baggrund) ser mere et computerspil som en slags sportsredskab – og man “hacker” da ikke en fodbold eller en tennisketsjer for at vinde, vel? Den slags er nemlig snyd. Jeg kunne forestille mig (men ved det ikke) at en lignende holdning måske også gjorde sig gældende hos en del unge kvinder.

Det, som Betsy DiSalvo gjorde, og som er rigtig interessant, er at hun startede et program, der skulle tiltrække nye grupper af studerende til datalogi. Hun hyrede unge mennesker med afrikansk-amerikansk baggrund til at teste computerspil. Her betonede hun at computerspil ligesom så meget andet er en teknologi med fejl og mangler – og de unge fik lært datalogi og tjente endda penge ved at teste spillene! Mange af de unge spiltestere begyndte senere på videregående uddannelser med datalogisk indhold.

Mange mennesker derude ser sig selv først og fremmest som brugere af software; den dag, man bliver bevidst om at den software, vi bruger, er menneskeskabt og er fyldt med mangler, som mennesker kan udbedre, får man et andet perspektiv på verden. Man går fra at være en passiv bruger til at være en aktiv medudvikler.

(Visited 63 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar