einstein

Min kollega Jesper Kjeldskov forsvarede sin doktordisputats i dag. Han indledte sit interessante foredrag med et velkendt citat af Albert Einstein:

Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.

Men hvornår sagde Albert Einstein egentlig det? Sagde han overhovedet dét? Jeg har set efter, og ifølge Quote Investigator dukker bemærkningen dukker op i et interview i The Saturday Evening Post i 1929. Her er citatet i en større sammenhæng:

“I believe in intuitions and inspirations. I sometimes feel that I am right. I do not know that I am. When two expeditions of scientists, financed by the Royal Academy, went forth to test my theory of relativity, I was convinced that their conclusions would tally with my hypothesis. I was not surprised when the eclipse of May 29, 1919, confirmed my intuitions. I would have been surprised if I had been wrong.”

“Then you trust more to your imagination than to your knowledge?”

“I am enough of the artist to draw freely upon my imagination. Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.”

Til gengæld er der mange andre citater, der ikke skyldes Einstein. Det er ikke så overraskende, for Albert Einstein er blevet arketypen på det vise, højt begavede menneske. Albert Einstein havde tilmed mange etiske og politiske idealer. Og hvem vil ikke gerne citere sådan et menneske?  Der findes faktisk en webside viet til falske Albert Einstein-citater. Her er ét af dem:

There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is.

Dette citat er tilsyneladende fremkommet via forfatteren Gilbert Fowler White, der havde læst en bog af David Reichenstein fra 1941. Heri citeres Einstein for at have afvist et kvantefysisk argument, fordi det ifølge ham opererede

…with a domain in which lawful rationality does not exist. A miracle, however, is an exception from lawfulness; hence, there where lawfulness does not exist, also its exception, i.e., a miracle, cannot exist.

En spændende (men måske ikke helt pæn) øvelse vil være at opfinde et “Einstein-citat” og se om det kan opnå status af at være et “rigtigt Einstein-citat”. Til dén slags er Internettet perfekt!

(Visited 331 times, 1 visits today)