Kategorier
Blog Sprog

Omstillingsparat bonusbarn benchmarker smartphone

Clipboard01_603987a
Nogle af de nye ord i dansk fra 2011 (kilde: http://politiken.dk/kultur/ECE1479755/danskerne-finder-paa-nye-ord-som-aldrig-foer/)

Det danske sprog dokumenterer hvordan vores måde at leve på i Danmark hele tiden forandrer sig. Vi er nødt til at finde ord for det, vi ser og erfarer. Her er en grupperet oversigt over nogle af de ord, der er kommet med i seneste udgave af Retskrivningsordbogen. Den er taget fra en artikel fra Berlingske fra efteråret 2012.

Mad og vin: Tapas, barista, tiramisu, wrap, chorizo, citrongræs, bællevin og smoothie.
Job: Benchmarke, fredagsbar, kickoff, medarbejdersamtale, omstillingsparat, proaktiv, omstillingsparat, trainee, brainstorme, brushupkursus, elaborere og buzzword.
Samfund: Bundskat, skatteskrue, storkommune, vidensamfund, borgerservice, jobrotation og exitpoll.
Etnisk oprindelse/kultur/indvandring: Burka, perker, bederum, spontanflygtning og bådflygtning.
Sex, køn og påklædning: Blowjob, bøssepar, metroseksuel, tungekysse, pushup-bh, snave, kønsvorte og kinky.
Skældsord: Linselus, snothvalp, fuck, fucke, fucking, snydepels, tudefjæs, drengerøv, jubelidiot, nasserøv, pivskid, bitch, bimbo, alfahan, borgerdyr og båtnakke.
Teknologi: Callcenter, google, bruger-id, blogge, app, smartphone, hæve-sænke-bord, simkort og sms.
Fritid: Kolesteroltal, hvilepuls, powershoppe, headbange, reality-tv, ud af kroppen-oplevelse, wellness, pilates, juhupige og midtlivskrise.
Familie/skole: Skole-hjem-samtale, bonusbarn, bopælsforælder, familietamtam, omsorgssvigte, forældreintra og samværsforælder.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på to ting: For det første at påvirkningerne kommer mange forskellige steder fra. For andet at kategorierne ovenfor faktisk til dels passer med hvilke ministerier, der er/har været i Danmark. Dog er der endnu ikke et ministerium for skældsord.

(Visited 72 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar