fff9283rewudsz

Borgerkrigen i Syrien sidder i baghovedet på Europa som en voldsom hovedpine, vi prøver at glemme ved at foretage os noget andet. Jeg ved ikke, hvad der skal gøres, og jeg er formodentlig ikke den eneste, der sidder med en følelse af afmagt.

Men der er danskere, der gør noget. I dagbladet Information er der hver dag en beretning fra Haifaa Awad, der er rejst til Syrien for at hjælpe ofrene for borgerkrigen. Hun er en dansk kvinde med syrisk baggrund, bare 26 år gammel og nyuddannet læge fra Københavns Universitet. Billedet ovenfor har hun taget. Allerede nu har Haifaa for længst set mere end jeg håber nogen sinde at skulle se selv.

Beretningen i dagens avis, som billedet stammer fra, er særligt hjerteskærende, og den slutter med linjerne

Og her sidder jeg. Midnat. Med lyden af endnu et MiG-flys bomber i nærheden. Derfor er vi under jorden. Turen mod fronten blev aflyst. Fronten kom til os i stedet. Jeg bor hos en af lægernes familie. Moderen siger sagte: »Må Gud give os liv nok til at overleve natten.«

Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det her er unfair slagtning af civile. Det er, hvad jeg igen har været vidne til i dag.

Jeg må hellere vaske hænder igen.

I borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina døde der ifølge The Center for Justice and Accountability 97.902 mennesker. Siden marts 2011 har mere end 100.000 mennesker mistet livet i den syriske borgerkrig, og 2 millioner mennesker er flygtninge. FN leder lige nu efter europæiske lande, der vil tage imod 10.000 særligt udsatte af de syriske flygtninge, men den danske regering vil ikke tage imod nogen.

Til sammenligning har Libanon ifølge UNHCR taget imod over 690.000 flygtninge fra Syrien, og selv det stadigt urolige Irak har taget imod over 150.000.

 

(Visited 329 times, 1 visits today)