Kategorier
Menneskerettighederne På farten

Plaza del Mayo

2013-08-30 19.50.29

Man kan ikke tale om Argentina uden også at tale om en ækel og uhyggelig periode i landets historie, nemlig militærdiktaturet fra 1976 til 1983 og om den “beskidte krig”. Op mod 30.000 mennesker, der var modstandere af regimet, blev myrdet af regimet og af dødspatruljer, som regimet stod bag – og mange af disse politiske mord var “forsvindinger”, hvor de pårørerende lige siden måtte leve med uvisheden om hvad der var sket. Mange andre modstandere af regimet havnede i hemmelige fængsler, og mange hundrede børn af dissidenter blev tvangsadopteret bort til familier, der støttede regimet. Midt under den beskidte krig ville tilfældet, at Argentina skulle være værtsnation for VM i fodbold.

Tidligere i år døde diktatoren Jorge Rafael Videla, der var hovedbagmanden bag den “beskidte krig”. Han endte sine dage i fængsel, dømt for 31 konkrete mord. I 2011 blev han idømt yderligere 50 års fængsel for tvangsbortadoptionerne – dette tyveri af dissidenters børn, født i fængslerne.

I går aftes tog jeg subte’en ned til Plaza del Mayo, hvor det lyserøde præsidentpalads står oplyst. Nede på den store plads samledes de berømte bedstemødre gennem mange år i tavs protest som del af deres kamp for at få vished om de forsvundnes skæbne. Også i går var der opstillet bannere – men nu dels bannere for en kamp, tilsyneladende mod abort, dels bannere som var en protest over hvordan veteranerne fra Falklandskrigen (som her kaldes for krigen om Malvinerne) er blevet behandlet. Ironisk nok var det denne krig (som var en krig, og en krig der også på sin måde var beskidt) der var med til at få militærdiktaturet til at falde.

(Visited 93 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar