Det er ikke så svært at kassere en gammel pude. Derimod kan det være anderledes sværere at kassere en bamse; bamsen har et ansigt og det er som om det kigger på én. Mange børn har på et tidspunkt en bamse som deres fortrolige, og mange af os har særlige minder om de tøjdyr, vi havde. Rigtige dyr har også et ansigt, der kigger på én og mange dyr er faktisk også kære at se på. Nogle dyr bliver børns fortrolige, og mange af os har særlige minder om dyr, vi har kendt. Men mange andre dyr er gemt væk i store haller og i stalde; de er udelukkende til for at blive spist af mennesker.

Den engelske gadekunster Banksy har lavet en slagtebil, hvor det er søde tøjdyr, der kigger betuttet ud ad sprækker (styret af dukkeførere inde i bilen) – men lyden er den rigtige, lyden af dyr der skal dø. Denne særlige lastbil blev sendt på en tur rundt i New Yorks gader, nærmere bestemt (selvfølgelig) i The Meatpackaging District, og som den lille video viser, gav det nogle højst forskelligartede reaktioner.

Budskabet er næppe det noget forsimplede, at man skal lade være med spise dyr simpelthen fordi dyr er kære at se på – men Banksys lastbil gør opmærksom på hvad der sker, når vi placerer én måde at se dyr på i en helt anden sammenhæng, hvor dyr også kan befinde sig. Det er en af de mange ting, kunst kan – at vise kontraster.

(Visited 45 times, 1 visits today)