Kategorier
Menneskerettighederne

Usynlige under den samme himmel

I dag er det de hjemløses dag. En af de grupper af hjemløse, man ser mindst til i gadebilledet i Danmark, er de afrikanske hjemløse.

I dag viste Biffen i Aalborg den nye dokumentarfilm Under den samme himmel. Jeg var blevet spurgt om jeg (som repræsentant for Amnesty International i Aalborg) ville fortælle lidt om hele den problematik, der ligger bag de fortællinger, filmen giver et glimt ind i.

Det er en grim kombination af ustabile forhold i de afrikanske lande syd for Sahara (bl.a. urolighederne i Mali og Sudan), ustabile forhold i Nordafrika, et Sydeuropa i økonomisk krise, menneskesmuglere i et Libyen kontrolleret af ministre og mafiaen i Italien. Nogle afrikanere i Libyen ender med at blive flygtninge, fordi de bliver beskyldt for at have været støtter af Gaddafi-regimet. Andre strander ved grænserne mellem de nordafrikanske lande.  Mange forsøger at komme til Europa over Middelhavet. Amnesty International vurderede i 2011 at der dét år var mindst 1500 bådflygtninge, der omkom i forsøget på at nå over Middelhavet. Så sent som i denne måned har omkring 350 mennesker mistet livet ud for Lampedusa. Dette har jeg tidligere skrevet om her på bloggen.

De afrikanske migranter sidder kort og godt som lus mellem mange negle. For nogle lykkes det at komme til Nordeuropa. De måske omkring 200 afrikanske hjemløse, der er i Danmark, bruger ikke de tilbud om herberger mm. som andre hjemløse bruger.  Dette skyldes til dels det afrikanske eksilsamfund i Danmark står mere sammen og hjælper hinanden på en anden måde – og så har mange afrikanere også nogle erfaringer med stor fattigdom, der heldigvis ikke er udbredte i Danmark.

(Visited 71 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar