Kategorier
Det er samfundets skyld Levende billeder

They Live

Her giver den slovenske filosof Slavoj Žižek (ja, jeg har nævnt ham før her på bloggen) en interessant kommentar til en amerikansk film, som jeg kun kendte lidt lidt, nemlig They Live instrueret af John Carpenter. Carpenter lever for så vidt op til sit navn – hans film er godt håndværk, og umiddelbart ikke så meget mere end det. Maskernes nat, Flugtaktion New York og Sidste nat på station 13 er solide actionfilm og gysere, og Starman og The Thing er diametralt modsatte mud på mødet med en civilisation fra det ydre rum.

Men They Live er i science fiction-filmens regi, komplet med de nu temmelig corny 1980’er-frisurer, en tydelig kommentar til Reagan-æraens værdier: hvis man finder de rette briller frem, kan man se de usynlige budskaber i samfundet, og de andre borgere er i virkeligheden fra en anden planet (eller også er de robotter). Ligesom så megen anden science fiction handler fortællingen faktisk lige så meget om nutiden som om fremtiden, men om nutiden, og ligesom mange af de film, der i større eller mindre grad tager fra i begivenheder i det ydre rum, handler den vel dybest set om vores eget univers. Det er da også derfor, genren kan være så vedkommende (i hvert fald for mig).

Klippet ovenfor er del af den britiske dokumentarfilm The Pervert’s Guide To Ideology, hvor Žižek tager os på tur gennem populærkulturen.

(Visited 69 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar