400847-nelson-mandelaNelson Mandela har været i verdenssamfundets bevidsthed i de sidste to årtier, og derfor glemmer vi let at der var engang, vi ikke vidste hvordan han så ud eller hvilke synspunkter han havde. Da Mandela blev fængslet for sin modstand mod apartheid-regimet, var jeg 5 måneder gammel. Da han kom ud, var jeg godt i gang med at skrive min PhD-afhandling. I hele dette lange tidsrum var der ingen fotos, ingen udtalelser fra ham.

Da Nelson Mandela blev løsladt den 11. februar 1990, var han allerede en gammel mand. Alle ville kunne forstå, hvor bitter og hævngerrig en mand han kunne være blevet. Men ligesom Vaclav Havel, en anden præsident, der havde brugt en stor del af sit politiske liv i fængsel i et undertrykkende regime, viste han sig at være gjort af et meget stærkere stof end dét. På den måde er Nelson Mandela et eksempel til efterfølgelse for alle os andre, fanget som vi er i hver vores paralyserende og ofte meget mindre væsentlige konflikter.

 

(Visited 67 times, 1 visits today)