england_poverty

Andreas Whittam Smith skriver om fattigdom i Storbritannien i The Independent. Det er trist læsning. I Storbritannien har hospitalerne sidste år behandlet 5499 tilfælde af underernæring; det er mere end en fordobling i forhold til inden den økonomiske krise slog igennem.

Fattigdom kan måles som absolut fattigdom eller, hvad der er mere passende i den industrialiserede verden, som at have en indkomst der er under 60 procent af medianindkomsten. Dette er det mål, som den nuværende liberale-konservative regering i Storbritannien selv anvender. Så lad os også anvende det her.

Andreas Whittam Smith henviser til den årlige undersøgelse fra Joseph Rowntree Foundation, der i år påviser at der er 13 millioner fattige i Storbritannien. Noget under halvdelen af de fattige briter er i familier, hvor der ikke er nogen der har arbejde eller hvor de voksne modtager pension – dvs. er på hvad vi i Danmark kalder for overførselsindkomster. Men mere end halvdelen af de fattige briter kommer fra husstande hvor mindst et medlem af husstanden er i arbejde. Disse “nye fattige” får typisk den britiske mindste-timeløn på £6.31 eller ikke ret meget mere end dét. Man kunne sænke overførselsindkomsterne yderligere, men det vil ikke gøre de “nye fattige”, der arbejder, mindre fattige.

Hvad kan man dog gøre ved det? Andreas Whittam Smith lyder noget resigneret når det kommer til at løse problemet.

Fortunately, the charity of others can make a big difference to the suffering of the poor. The others are the “good neighbours”, ordinary citizens who, having understood the problem, get together and organise food banks, debt advice, help with housing and the like. They are almost certainly doing more to alleviate the problem than the Government.

Det er på den ene side godt at der er private initiativer til, men det minder alt for meget om 1800-tallets filantropiske anstrengelser i en tid uden en velfærdsstat. Der har været et socialt sikkerhedsnet i Storbritannien, men siden 1979 er det langsomt men sikkert blevet fjernet. I Danmark kan vi i disse år høre lignende holdninger som dem, Thatcher m.fl. stod for og som man stadig hører i stor stil i de britiske medier.

Og hvem er han så, denne Andreas Whittam Smith? Han er ikke hvem som helst, og nogen samfundsomstyrter ville man næppe kalde ham. Det er derfor, hans ord rammer så hårdt. Andreas Whittam Smith var med til at grundlægge The Independent, har været formand for British Board of Film Classification og formand for den britiske ombudsmandsinstitution. I dag er han First Church Estates Commissioner i Church of England og derigennem ansvarlig for kirkens investeringer på op mod 5 milliarder pund.

(Visited 262 times, 1 visits today)