I næste måned får den amerikanske film Her premiere; på dansk kommer den så vidt jeg kan se til at hedde Hende (for at undgå forvirring – omsider en grund til at give en udenlandsk film en dansk titel!). Ovenfor er traileren til den, og den ser ud til at være endnu en romantisk komedie fra Hollywood om at finde kærligheden efter at man har været enlig (eller single, som vi forskønner det nu) gennem længere tid. Instruktør og manuskriptforfatter er Spike Jonze, som tidligere har lavet bl.a. Being John Malkovich og Where The Wild Things Are. Han har sit eget ind imellem lidt surrealistiske billedsprog og en vis poesi bag, så jeg tror bestemt ikke at dette bare er endnu en metervarefilm.

Det interessante i denne film (men en ny idé er det vel ikke) er at den mandlige hovedperson forelsker sig i sin computer, der lyder som en sød dame og hedder Samantha. Der er mao. et element af forsigtig science fiction over filmen; så vidt jeg kan læse mig til og se af traileren, foregår filmen i en meget nær fremtid, hvor interaktion med computere (der lader til at være sædvanlige computere med en sædvanlig skærm) ikke længere sker via et tastatur men ved brug af det talte ord. Det er en gammel idé; første gang jeg selv kan mindes at have set den i science fiction-regi er vel i Orwells 1984, hvor man bruger “taleskrivere”, og de fleste derfor ikke længere kan skrive selv. Det har de nemlig glemt i årenes løb.

Der er en interessant artikel i Wired om de overvejelser, filmens skabere har gjort sig i forsøget på at skabe en plausibel nær fremtid. Selv spekulerer jeg mest på om jeg egentlig ville bryde mig om at tale med min computer. Jeg har en iPhone med talegenkendelse, den temmelig velkendt Siri, og jeg bruger den faktisk ikke ret ofte. Dels er Siri ikke tilgængelig på dansk, dels skal jeg faktisk trykke på telefonen for at kunne snakke til den. Netop nu, hvor jeg sidder og skriver denne tekst, har jeg det faktisk også bedst med at bruge et tastatur og en mus. Der er en anden forpligtelse over at skrive end over at tale; det, man siger, forsvinder ud i æteren, med det samme, man har sagt det. Sådan er det ikke helt med det skrevne ord.

På den anden side ville et socialt medium baseret på tale måske være at foretrække. Tænk, hvis Facebook o.lign. var en samtale, man kunne stille ind på på samme måde som man bevæger sig rundt til en reception eller en fest. Jeg ved at Google Plus forsøger sig med de såkaldte hangouts, hvor man kan have videosamtaler – men om de er udbredte, ved jeg ikke.

(Visited 66 times, 1 visits today)