Altruismen er død! Leve egoismen!

altruismeMacrofag

I går skrev jeg om altruisme og om “hierarkiet af altruisme”. Jeg har aldrig brudt mig om ideen om at uegennyttige handlinger kun kan være “ægte”, hvis man ikke har det godt med at udføre dem, men jeg har samtidig haft det svært med at levere et godt modsvar. En anden bidragyder til Edge.org, der har besvaret spørgsmålet om hvilket begreb, der bør opgives, er Tor Nørretranders. Og hans bud er at det er altruismen!

Begrebet altruisme er skabt af Auguste Comte, positivismens fader, og er oprindelig tænkt som modbegreb til egoisme. Så der er ingen altruisme uden egoismen.

Der er bestemt ikke tale om at Nørretranders siger at alle bare skal være ligeglade med andre. Tværtimod. Mange af de handlinger, mennesker foretager sig, er til gensidig nytte – det kan simpelthen bedst betale sig. Så der er ikke nogen modsætning mellem at tænke på sig selv og at tænke på andre. Alle dem, der kun tænker på sig selv, er derfor amatøregoister, siger Nørretranders.

Likewise, if you feel better and make more money when you are generous and contribute to the wellbeing and resources of other people—like in the welfare societies like my own Denmark that became very rich through sharing and equality—then the person who wants to keep everything for himself, with no gift-giving, no tax-paying and no openness, is just an amateur egoist. Real egoists share.

Therefore, it is not altruistic to be an altruist. Just wise.

Det er ikke nogen ny idé; den dukker op i hans bog Det generøse menneske. Om Nørretranders’ tese så holder hele vejen hjem, ved jeg ikke, men jeg synes at den giver os en overbevisende måde at slippe af med begrebet om den “uægte altruisme” på.

(Visited 242 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar