andel

I disse dage ser vi igen hvordan hidtil offentlig virksomhed efterhånden kommer uden for demokratisk kontrol: den statsejede dansk virksomhed DONG er ved at komme delvist i hænderne på en amerikansk spekulant, og det britiske postvæsen Royal Mail bliver børsnoteret og sat til salg (og værdisat netop af Goldman Sachs). Men det værd at huske at der er andre måder at strukturere produktionen på og at beholde demokratisk kontrol med den. The Independent har for nylig bragt en artikel om Suma, der er et britisk kooperativ i fødevarebranchen. Det er en virksomhed, der drives på en helt anden måde end det, der er udbredt – og det er en virksomhed med succes.

Beslutninger træffes demokratisk af medarbejderne; ledelsesstrukturen er flad. Der er ingen direktør, og det er medarbejderne selv (ikke eksterne parter) der helt og holdent ejer Suma.

Richard Hizzard, 46, who works in sales and is also a qualified HGV driver, says that outsiders often find this hard to fathom. “People, when they start, come looking for a boss. They say, where is the director? But we are all self-managed and we inspire each other. We have had people who have been barristers, doctors,” he says. “It is a strange concept, but clearly it works and the growth is phenomenal.”

Det er især interessant at dette er muligt i et samfund som det britiske. I Danmark har vi tidligere haft andelsbevægelsen som et bud på en anden måde at organisere produktionen på, men de tre danske regeringspartier, der hver især og på hver deres måde har haft andelsbevægelsen som del af deres tankegods, ser ud til helt at have glemt denne del af Danmarkshistorien.

(Visited 44 times, 1 visits today)