Corydon2

I dag er der læserbreve i Politiken af Karl Hjortnæs og Knud Heinesen, der begge er stærkt kritiske over for regeringens planer om at sælge aktier i DONG til Goldman Sachs. Nogle vil vide at Hjortnæs og Heinesen ikke er hvem som helst, begge er tidligere ministre i socialdemokratiske regeringer – Hjortnæs har bl.a. været justitsminister og skatteminister og Heinesen blandt andet finansminister og undervisningsminister. Siden har Heinesen haft direktørposter i den private sektor.

Der har også været et dansk tilbud om et alternativt opkøb, så Goldman Sachs ikke ville blive inddraget. Og så er der en masse folkelige protester.

Men alligevel ser det ud som om al denne kritik helt preller af på regeringen. Især Bjarne Corydons svar er som taget ud af Christian Kocks bog De svarer ikke, som jeg for et par år siden har omtalt her på bloggen.

I Kommunikationsforum har selvsamme Christian Kock (der er professor i retorik på Københavns Universitet) en lang analyse af Bjarne Corydons retoriske strategier.

Han slutter analysen af med denne konklusion:

Det er alt sammen ting der forhindrer eller undergraver en seriøs politisk debat om tidens svære emner – én som borgerne kan bruge til noget, for eksempel til at blive klogere på sagerne og tage begrundet stilling til hvad de synes er bedst. Dén evne har Corydon, og han bruger den driftsikkert og uden at få sved på panden. Bødskov havde den også. Han var også – til et vist punkt – et driftsikkert politisk ’talent’. Det sørgelige er at man for at blive en højtrangeret politiker i Danmark skal udvise netop denne (dybest set destruktive) evne frem for noget andet. Kvaliteten af den politiske debat – og borgernes mening om politikernes troværdighed – bærer præg af det.

Det er en politikerstrategi for at tale til andre, som jeg lidt naivt havde håbet at kunne slippe for. Jeg er nok ikke den eneste, der hurtigt blev træt af at høre at “der ikke er noget at komme efter”. Men nej. Det er samme strategi, som er blevet brugt af Bjarne Corydon, Margrethe Vestager og andre i bl.a. konflikten med Danmarks Lærerforening sidste år, som nu dukker op igen. Og det hele  minder i foruroligende grad om den måde ikke at svare på, som kendetegnede den tidligere VC-regering.

(Visited 78 times, 1 visits today)