Kategorier
Den akademiske biks

En ny uddannelsesminister

carstensofie

Så skete det igen – jeg og mange andre fik en ny øverste chef i form af en ny uddannelsesminister. Og dét endda ved begyndelsen på et nyt semester.

Det Radikale Venstre var i sin tid modstandere af universitetsloven af 2003 (formodentlig Europas mindst demokratiske), ligesom det tidlige regeringsparti – måske snart bare det tidligere parti? – SF var det. Men Socialdemokraterne var med til at gennemføre loven, og nu skal endnu en radikal minister så forvalte den.

Sofie Carsten Nielsen har en vis viden om at skulle tale for akademikeres løn- og arbejdsforhold (og ja, hun er faktisk selv universitetsuddannet, omend inden for politikernes yndlingsuniversitetsfag statskundskab). Hun har nemlig været politisk chef for Ingeniørforeningen (IDA) fra 2010 til 2011 – det var så i den periode, hvor IDA stod uden for Akademikernes Centralorganisation. I DM forstod vi aldrig helt, hvorfor ingeniørerne gjorde dette – nu er de så heldigvis med igen.

Under valgkampen i 2011 gjorde Sofie Carsten Nielsen sig bemærket med et forslag om at de danske universiteter skulle gå over til at anvende engelsk som eneste officielle sprog. Hun skrev i sit indlæg i Information (interessant nok var indlægget faktisk forfattet på dansk):

Allerede med det nuværende antal internationale studerende og forskere bør alt være tilgængeligt på både dansk og engelsk, hvilket er ekstremt ressourcekrævende, fordi enhver ændring i et dokument skal konsekvensrettes i den engelske version. Dette dobbeltarbejde kunne fjernes, hvis universiteterne havde modet til at indføre engelsk som koncernsprog, og at Universitets- og Bygningsstyrelsen gjorde det samme i sin kommunikation med universiteterne.

Om dette mon får konsekvenser for den kommende tids politik over for de danske universiteter, ved jeg ikke. Jeg håber det ikke.

Hvad der ellers kommer til at ske, er endnu uvist. I 2012 sagde Sofie Carsten Nielsen, der dengang var sit partis forskningsordfører, i forbindelse med regeringens planer om at tillade studerende at tage mere end det normerede antal ECTS-point:

»Jeg er ikke bange for, at man skaber et a- og b-hold af studerende. Vi ønsker både en bredere og en stærkere talentkultur blandt studerende. Det skal ikke være sådan, at der er et a-hold, der skal sidde og terpe teori. Vi vil gerne gøre det mere virksomhedsmålrettet, så det også handler om, hvad vi har brug for på både arbejdsmarkedet, i virksomhederne og i forskningen«…

Så denne form for “talentpleje” har vi nok ikke set det sidste til.

(Visited 45 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar