Kategorier
Blog Det er din egen skyld

Danmarksmesterskaberne i partihop

Makes_me_wanna_jump

Inden for de seneste dage har vi igen set folkevalgte politikere skifte parti. Først gik Astrid Krag gik til Socialdemokraterne, så gik Ida Auken til Radikale Venstre og i dag var det så Ole Sohns tur til at blive socialdemokrat.

Enhedslisten er det eneste parti i Danmark. der forbyder denne praksis: hvis man er valgt ind for et andet parti og melder sig ind i Enhedslisten, kan man ikke bruge sit mandat til at repræsentere Enhedslisten. Alle andre partier i Folketinget har modtaget partihoppere, enten på folketingsniveau eller i kommunalpolitik. Meget ofte udlægger partiskiftere deres skifte som personligt og holdningsbestemt, men typisk er det når der sker ændringer i regeringen eller når kommunalbestyrelser skal konstitueres, at nogle folkevalgte føler sig kaldet til at skifte parti.

Det er oplagt at denne type partiskifte er et forsøg på at komme tættere på magten eller blive ved med at være tæt på den. Hvis man endelig skal forsvare partiskifterne, må forsvaret være at der er tale om politikere, der er langt inde i deres karriere og er bange for at se den indflydelse, de har opnået, falde på gulvet med et brag. De mest udprægede eksempler på dette reaktionsmønster er vel partituristerne Karen Jespersen og Naser Khader.

Men smukt er det ikke. Det er også min holdning at man skal opgive sit mandat, hvis man skifter parti. Man skal ikke kunne “købe” sig til indflydelse ved et partiskifte sådan som man har set en del gange efter kommunalvalg. Det er overraskende at opdage, at Dansk Folkeparti nu tilsyneladende også synes dette.

»Man svigter det grundlag, som man er valgt ind på i sin tid. Det parti, man stillede op for, er man ikke længere repræsentant for. Og det vil sige, at der er nogle vælgere, som føler sig godt og grundigt snydt,« siger Peter Skaarup.

Om Dansk Folkeparti har skiftet holdning og vil opdatere partiets program eller primært reagerer populistisk, ved jeg ikke – men det er påfaldende at markeringen fra dem kommer netop nu. Et markant partiskifte fandt i al fald sted i Københavns borgerrepræsentation, hvor det siddende byrådsmedlem Finn Rudaizky i 2008, der indtil 2005 havde repræsenteret Socialdemokraterne, efter en periode som løsgænger begyndte at repræsentere Dansk Folkeparti.

Note: Denne sidste bemærkning er opdateret pr. 11. februar efter at Finn Rudaizky har sendt mig en præciserende mail om sit partiskifte.

(Visited 89 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar