Hans Hüttels officielle weblog

Den digitale selvfølgelighed og de analoge lommer

gaffel

Det er de færreste af os, der har en gaffel i lommen og tager den frem med jævne mellemrum for at kigge fascineret på den. Alle ved at en gaffel kun er virkelig velegnet til at spise bestemte madvarer med. Men der findes andre artefakter, som vi gerne fisker frem fra lommen i tide og utide.

I et langt debatindlæg i Politiken den 15. februar sætter Rasmus Hagedorn-Olsen, der er specialestuderende i offentlig ledelse, og Martin Fehr Therkildsen, der er bachelor i retorik, fokus på det, de kalder den “digitale selvfølgelighed”.  Deres udgangspunkt er studerendes brug af computere og smartphones ved forelæsninger – den ender med at distrahere dem selv.

Jeg har tidligere skrevet om problemerne om studerendes brug af computere til forelæsninger. Rasmus Hagedorn-Olesen og Martin Fehr Therkildsen giver i deres debatindlæg en beskrivelse af en engagerende forelæsning i København, der blev ekstra engageret fordi forelæseren netop ikke tillod brugeren af computere under forelæsninger (jeg er selv også blandt dem, der har denne politik), og de skriver

Der er vigtigere ting i livet end jagten på det næste digitale fix, nemlig kvaliteten af nærvær, opmærksomhed, eftertænksomhed og fordybelse. De ting opnår vi bedst ved at sige fra over for den digitale selvfølgelighed. Ikke hele tiden, men i det mindste en gang imellem.

De to studerende står bag webstedet Analoge lommer der skal sætte hele den ureflekterede tilgang til brugen af digitale medier under debat. Det er selvfølgelig paradoksalt (som de selv gør opmærksom på) at initiativet tager form af et websted, men formålet er netop også at skabe en reflekteret brug af de digitale muligheder og de analoge muligheder. Det er der i høj grad brug for.

 

(Visited 185 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

1 Kommentar

  1. tlk

    Jesper Aagaard fra Aarhus Universitet skriver phd om samme emne. Se http://pure.au.dk/portal/da/persons/jesper-aagaard(26453039-5d2b-4b12-bc07-d288648fc1b3)/projects.html

Skriv et svar

© 2021 hanshuttel.dk

Tema af Anders NorenOp ↑