Kategorier
Det er din egen skyld

Et velafprøvet valgtema

orm

På vej til arbejde stoppede jeg ved et supermarked for at købe nogle bananer. Foran mig i køen stod et ægtepar med sydasiatisk baggrund (de var formodentlig indere eller srilankanere); de ville købe et par sokker. Men hvad skulle et par sokker koste? Normalt skulle man købe en pakke med 3 par. Svaret var 5 kroner. En ældre dame talte med butiksassistenten, da det asiatiske par var gået. “Man skulle have en anden hudfarve”, sagde hun, “så kunne man få mere”. Hun var forarget over at man kunne købe sokker til 5 kroner. Butiksassistenten sagde at “de måske ikke har så mange penge”, men den ældre dame begyndte at tale om hvordan “udlændingene har flere penge end os andre”. (Hvorfor disse velhavende mennesker så var nødt til købe sokker til 5 kroner, var ikke klart.) Jeg burde have sagt noget her, men jeg havde mest lyst til at komme væk i en fart.

Jeg kan huske folketingsvalget fra 2001 og alle de stramninger af udlændingeloven, der kom i årene der fulgte.  Selve valgkampen i 2001 var meget ubehagelig at være vidne til. I 2011 trådte ønskerne om stramninger af udlændingeloven i baggrunden for en tid.  Sagen fra sidste år om udvisningen af 7-årige Im fra Aabybro viste hvad konsekvenserne af alle de mange stramninger af udlændingeloven havde ført med sig. Og Information har afdækket hvordan statsløse palæstinensere og børn af vietnamesiske flygtninge alle har haft meget svært ved at få dansk statsborgerskab, trods at de er vokset op i Danmark.

Men min fornemmelse er at der fra Danmarks p.t. populæreste partier bliver lagt op til at næste folketingsvalg skal gøres til endnu et “udlændingevalg”.  I 2001 var den baggrund, der igen og igen blev hentydet til under valgkampen, terrorhandlingerne i USA samme år. Nu kan jeg læse at Inger Støjberg er blevet udnævnt til politisk ordfører for Venstre.

Til Politiken siger hun:

Bliver udlændingeområdet et tema, I vil trække frem i forreste række frem mod valget?

»Jamen, det er et tema, og det har altid været et tema. Også fordi det rører sig bredt i befolkningen. Vi har brug for at diskutere de lempelser, som den nuværende regering har lavet på området. Vi har brug for at stramme op på den udlændingepolitik, som regeringen fører«.

Mit bud er at den baggrund, der denne gang skal være til et “udlændingevalg” er arbejdskraftens frie bevægelighed og EU-beslutningen om børnechecken. Dette vil lægge op til endnu et strategisk samarbejde med Dansk Folkeparti, der er skeptisk over for EU af nationalistiske årsager.

Den nuværende regering har selv mest brugt tid på at lave stramninger rettet mod en anden gruppe i samfundet, nemlig arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere. Så min fornemmelse er at et konkurrerende tema, som alle vil kunne blive enige om at udpege, bliver borgere på overførselsindkomster.

Under alle omstændigheder bekymrer det mig at nogle grupper af mennesker, der er klart underrepræsenteret i dansk politik, formodentlig igen vil blive udnævnt til at være hovedproblemer og at det, der egentlig er symptomer, bliver forklaret som årsager, og at de politikere, der går efter regeringsmagten vil konkurrere om at fremstå som konsekvente over for de grupper, man udnævner til at være problemet.

(Visited 65 times, 1 visits today)
Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar