Nogle gange skal man bare lytte til dem, der har noget interessant at fortælle. Det er tilfældet med amerikanske Adele Goldberg. Hun er én af de vigtige kvinder i datalogiens historie af mange forskellige grunde. Hun var præsident for ACM (Association for Computing Machinery) og er en af pionererne bag programmeringssproget Smalltalk-80, der (hvis man spørger mig) stadig er det pæneste objektorienterede sprog derude. Og som man vil opdage, var Smalltalk-80 og alle de vinduesbaserede brugergrænseflader en meget tydelig inspiration for én, der hed Steve Jobs (ham taler hun også om) og mere indirekte for alle de andre, der lod sig inspirere mere end rigeligt i andet led, men vel ikke gjorde det helt så pænt (her tænker jeg på bl.a. noget, der hedder Windows).

Som så mange andre i datalogi i sin tid startede Adele Goldberg inden for matematik. Hun havde en kort akademisk karriere inden for anvendelser af programmering og programmeringsomgivelser i undervisning, men også i sin senere karriere inden for forskningsmiljøerne i private firmaer i USA har hun fokuseret på denne grænseflade mellem datalogi og uddannelsesforskning.

Meget ofte kommer datalogi, netop fordi denne videnskab er så tydeligt inspireret af udfordringerne i den teknologiske udvikling (og indvikling), til at fremstå som meget “her-og-nu”-drevet. Især studerende har en fornemmelse af at det er sådan, mens matematikstuderende til gengæld ynder at gribe tilbage til Arkimedes og Newton.  Men også datalogien har en erkendelseshistorie, og den er vigtig at kende til. Og så er der jo også alle anekdoterne. De er bestemt også værd at kende.

(Visited 57 times, 1 visits today)