Studerende, studie, universitet.

Her til aften var jeg til medlemsmøde i Dansk Magisterforenings lokalklub for universitetsansatte. Fremmødet var rigtig godt, måske fordi der var spisning bagefter. Til selve mødet var der to indlæg, dels ét om Aalborg Universitets økonomiske problemer (endnu engang), dels ét om overenskomstforhandlingerne. Et af de spørgsmål, der trænger sig på denne gang er spørgsmålet om merarbejde.

Der er to grupper inden for ACs overenskomst med staten, der ikke har fast arbejdstid. Den ene er universitetslærerne. Den store fordel ved det er at vi principielt kan møde på arbejde, når vi vil, på de dage hvor der ikke er skemalagt undervisning eller møder. Det er der nogen, der kan misunde os. Den helt store ulempe ved at vi ikke har nogen form for registrering af arbejdstiden er at vi kan arbejde vilkårligt meget mere end 37 timer om ugen uden at det vil få nogen konsekvenser. Og det gør mange af os, for vi skal jo også nå at forske. Ud over kravet om undervisning er der jo et krav om at vi skal producere nye publikationer. Her er vi nødt til at skrive så godt som muligt, for andre bedømmer os. Den manglende kontrol af arbejdstiden er der næppe mange, der misunder os.

Lige nu sparer mit universitet ved ikke at ansætte nye medarbejdere og lader os, der stadig er her, undervise i nogle tilfælde op til 64% mere. Men der er stadig samme forventninger til hvor meget vi skal forske. Så merarbejdet sniger sig ind igen.

Jeg kan godt efterhånden spekulere på om fordelen ved ikke at have fast arbejdstid i virkeligheden står mål med ulemperne.

(Visited 48 times, 1 visits today)