stumpy

dolphin-with-spinal-trouble-sperm-whales_63541_990x742

Der er masser af diskussioner af om mennesker først og fremmest tænker på sig selv.  Men når man taler om menneskets natur, kan det være interessant at se netop på naturen.  Billedet af alles kamp mod alle er mere nuanceret end man ofte tror.

I dag så jeg et naturprogram på DR2 om en flok spækhuggere, der blandt sig har én, der har et hak i rygfinnen. Det har gjort den pågældende spækhugger nem at identificere, og man ved derfor at den har levet i mindst 17 år. Men undervandsfotograferne fik en stor overraskelse, da de for første gang så mere end halefinnen af Stumpy – spækhuggeren er deform og svømmer dårligt. Den kan derfor ikke jage selv. Men alligevel er den med, når resten af flokken jager, og de andre hvaler lader Stumpy få noget af byttet.

En anden historie, også blandt tandhvaler, viser en lignende altruisme, men her er det hvaler fra to forskellige arter. Tyske havbiologer har observeret hvordan en flok kaskelothvaler har taget et marsvin til sig og beskytter det – og marsvinet er ligesom Stumpy deformt. Der er forskellige mulige forklaringer på hvorfor kaskelotterne beskytter det lille marsvin, og en af dem er at de beskyttet det, som de ville beskytte en af deres egne kalve. En anden er at de beskytter marsvinet mod – spækhuggere.

(Visited 464 times, 1 visits today)